Streekbezoek aan de Mijnstreek in Limburg (2015)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 8 oktober 2015 een bezoek gebracht aan de voormalige Mijnstreek in Limburg. Zij bezochten achtereenvolgens de gemeenten Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen. 

Kerkrade

In Kerkrade werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen bij het raadhuis waar zij een ontmoeting hadden met de gouverneur van Limburg en de burgemeesters van Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen.

  • Beeld: ©ANP

    In Kerkrade wordt het Koningspaar ontvangen door gouverneur Theo Bovens.

Daarna werd stilgestaan bij mijnwerkersmonument ‘d’r Joep’ waar het Koninklijk Paar uitleg kreeg over de symboliek en de betekenis van dit monument. 

  • Beeld: ©ANP

    Koempels op de foto met Koningspaar bij 'd'r Joep' op de markt in Kerkrade.

Bij Schacht Nulland in Kerkrade vond vervolgens een ontmoeting plaats met oud-mijnwerkers. In dit monumentale erfgoed kregen de Koning en Koningin aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten een toelichting op het werken in de mijnen. Ook andere aan het mijnverleden gerelateerde onderwerpen, zoals gevolgen voor de gezondheid, sociale aspecten, het erfgoed en het opkomend mijnwater, kwamen in de gesprekken aan de orde.

Heerlen

In Heerlen bezocht het Koninklijk Paar het Arcus College op de Onderwijsboulevard. Daar werd gesproken over hoe de mijnstreek een nieuwe economische en fysieke impuls krijgt, onder andere aan de hand van het project Internationale Bau Ausstellung Parkstad (IBA-Parkstad); een uit Duitsland afkomstige aanpak voor stedelijke vernieuwing.

  • Beeld: ©ANP

    In gesprek bij het Arcus College en bezoek aan Onderwijsboulevard Arcus College Heerlen

Ook de Brightlands Campussen zijn gericht op het geven van een economische impuls. Het Koninklijk Paar gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Deze campussen richten zich op de toekomst met innovaties, slimme diensten en big data.

De Koning en Koningin spraken aansluitend met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.

Geleen

Het streekbezoek werd afgesloten in het stadhuis in Geleen, waar het Koninklijk Paar met ondernemers uit de voormalige mijnstreek sprak over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst. Er werd onder meer gesproken over de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat, innovatie en concurrentiepositie. Aan het gesprek namen ondernemers deel van bedrijven die gerelateerd zijn aan het mijnverleden en/of de chemische industrie, maar ook ondernemers van relatief jonge, snelgroeiende bedrijven uit de maakindustrie, de dienstverlening en de logistiek.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Ter afsluiting van het streekbezoek spreekt het Koninklijk Paar in het stadhuis in Geleen met ondernemers uit de voormalige mijnstreek over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst.