Streekbezoek aan Zeeuws Vlaanderen (2015)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 19 mei een streekbezoek gebracht aan Zeeuws Vlaanderen. Zij bezochten achtereenvolgens de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis. Aan het eind van het bezoek verrichtte de Koning de officiële opening van de Sluiskiltunnel. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden verwelkomd door Han Polman, Commissaris van de Koning en Jan-Frans Mulder, burgemeester van de gemeente Hulst.

De regio Zeeuws Vlaanderen is een dunbevolkt grensgebied op een bijzondere locatie ten opzichte van de rest van Nederland. Het ligt midden in de Vlaams-Nederlandse Delta. Dit is een dagelijkse werkelijkheid voor bijvoorbeeld duizenden grensarbeiders, Zeeuwse kinderen op Vlaamse scholen en Vlamingen die in Zeeuws-Vlaanderen hun huis hebben gekocht. In toenemende mate maken Vlamingen en Zeeuwen gebruik van elkaars voorzieningen. De centrale vraag tijdens dit bezoek was dan ook: 'Waar ligt de grens?'.

De centrale vraag en het lokale antwoord kwamen in de gemeente Hulst aan de orde in het thema wonen, in de gemeente Terneuzen in het thema werken en in de gemeente Sluis in het thema recreëren. Het Koninklijk Paar werd ontvangen op locaties die aansluiten bij de thema's. Woonzorgcentrum De Blauwe Hoeve in Hulst, Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent (gemeente Terneuzen) en bij de getijdenduiker 'het Killetje' en strandpaviljoen Het Halve Maentje in de gemeente Sluis.

De opening van de Sluiskiltunnel betekent een verbetering van de infrastructuur en verkeersdoorstroming in de regio. De tunnel is van belang voor de ontwikkeling van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Zeeland en Vlaanderen en het vestigingsklimaat voor bedrijven en particulieren.

Vergroot afbeelding Koning en Koningin brengen streekbezoek aan Zeeuws Vlaanderen
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning en Koningin tijdens het streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen met op de achtergrond de Westerschelde.