Hofdames

De hofdames zijn betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van de evenementen waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima samen aanwezig zijn. Daarnaast hebben ze een organisatorische en representatieve rol bij evenementen van Koningin Máxima en Prinses Beatrix.
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD / Jeroen van der Meyde
Drs. Bibi gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (Grootmeesteres), Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven, Koningin Máxima, drs. Lieke Gaarlandt van Voorst van Beest en drs. Pien van Karnebeek-Thijssen.

De hofdames werken hierbij nauw samen met de adjudanten van de Koning. De Koning kan de hofdames 'uitlenen' aan andere leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast kan een hofdame ondersteuning en begeleiding bieden aan een partner van een staatshoofd dat een (staats)bezoek brengt aan ons land.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw waren hofdames vaak jonge, ongetrouwde dames die in het paleis woonden. Koningin Juliana schafte dat gebruik af. Sindsdien zijn hofdames vrouwen met een zelfstandige maatschappelijke positie en een sterk netwerk. De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.