Departement Hofmaarschalk

Het departement van de Hofmaarschalk is het grootste onderdeel van de Dienst van het Koninklijk Huis. Het geeft vorm aan het Koninklijk onthaal bij alle evenementen en ontvangsten in binnen- en buitenland waar leden van het Koninklijk Huis gastheer zijn. Denk hierbij aan staatsbanketten, prijsuitreikingen (zoals de Appeltjes van Oranje), uitblinkerslunches en andere ontvangsten. Ook zorgt het departement Hofmaarschalk voor de dagelijkse operatie van de particuliere Koninklijke huishouding in de woon- en werkverblijven.

Huishoudelijke en algemene dienst

Medewerkers van de Huishoudelijke en algemene dienst zorgen ervoor dat de woon- en werkpaleizen er representatief en verzorgd uitzien.

Portiers en lakeien

Iedereen die een paleis bezoekt als gast van de Koning of voor een vergadering of bijeenkomst, komt een aantal medewerkers van het departement Hofmaarschalk tegen. De portiers zorgen voor de eerste ontvangst.

De lakeien zijn medeverantwoordelijk voor de gastvrijheid binnen de paleizen. Zij zorgen er bij recepties, ontvangsten en diners voor dat het de gasten aan niets ontbreekt. In de uitvoering van hun taken dragen zij verschillende livreien, afhankelijk van het soort evenement. In mei 2017 zijn nieuwe tenues voor de lakeien en portiers in gebruik genomen.

Keuken

De koks en de keukenassistenten bereiden maaltijden voor in de grote centrale keuken van Paleis Noordeinde. In de keuken van Paleis Noordeinde kunnen maaltijden worden (voor)bereid voor ongeveer 150 personen. Staatsbanketten vinden meestal plaats in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Er is daar plaats voor 240 dinergasten.

Voorbereiding en uitvoering

De algemene coördinatie bij de voorbereiding en uitvoering van evenementen ligt in handen van het Bureau Evenementen.

Bij onder andere het dekken van de tafels werken verschillende afdelingen van het departement Hofmaarschalk samen volgens een strak protocol. Medewerkers van de Garderobe & Linnenkamer zorgen voor de tafelkleden en de servetten. Medewerkers van de Zilverkamer en Wijnkelder meten de exacte positie van borden, glazen en bestek uit en zorgen dat tussen alle gedekte plaatsen een gelijke ruimte zit. Speciale ornamenten, zoals kandelaars, schalen en vazen worden op de tafels geplaatst. De medewerkers van de Bloemenkamer maken verse bloemstukken en plaatsen op de tafels.

Valet en kamenier

De valet ondersteunt de Koning bij de kledingkeuze en onderscheidingen die door hem gedragen worden. Hetzelfde doet de kamenier voor Koningin Máxima.

Het Departement Hofmaarschalk is onderdeel van de Dienst van het Koninklijk Huis.