Gala Lijkkoets

Na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis kan ervoor gekozen worden om op de dag van bijzetting het stoffelijk overschot per Gala Lijkkoets in een rouwstoet over te brengen van Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft, als daar de uitvaartdienst en de bijzetting plaatsvindt.

Opbouw koets

Het onderstel van de koets is afkomstig van een Coupé d'Orsay, die in 1871 aan het Koninklijk Huis is geleverd. In 1886 is het rijtuig voor Koningin Emma omgebouwd tot een gewone coupé, waarbij het onderstel gehandhaafd bleef. In 1920 liet Koningin Wilhelmina de kast van de coupé vervangen door een houten plankier waarmee het rijtuig de bestemming van lijkwagen kreeg. Voor de bijzetting van Prins Hendrik werd de koets met wit bekleed, net als later voor Koningin Wilhelmina. Voor de bijzetting van Koningin-moeder Emma was de koets met zwart bekleed. In 1993 heeft Koningin Beatrix de koets opnieuw laten bekleden De Gala Lijkkoets zelf is nu een grijsgelakte koets met een eenzitsbok. De opbouw staat op een houten plankier. De stoffering bestaat uit een paars laken met een galon van zilverdraad. Bovenop het dak staat de vergulde Koningskroon van de Glazen Koets.

De opnieuw beklede koets werd gebruikt bij de bijzetting van Prins Claus en kort daarop bij die van Koningin Juliana. De Gala Lijkkoets wordt getrokken door zes of acht paarden.

Bloemenbrik

Naast een Gala Lijkkoets rijdt in de stoet ook een bloemenbrik mee. Op en aan de bloemenbrik liggen en hangen bloemstukken en kransen. De brik heeft een piramide-opbouw van paars laken met galon van zilverdraad.