Galaberline

Het Staldepartement beschikt over zes galaberlines. De naam komt van Berlijn, de stad waar het rijtuig in 1662 ontworpen werd. Berlines zijn gesloten rijtuigen, geschikt voor vier personen.

De rijtuigen zijn zwart en ossenbloedrood gelakt en worden met twee of vier paarden bespannen. De galaberlines worden regelmatig gebruikt. Zij vervoeren bijvoorbeeld de buitenlandse ambassadeurs die bij hun aantreden hun geloofsbrieven aanbieden aan de Koning op Paleis Noordeinde.

Gala-glasberline

De Gala-glasberline is de oudste Koninklijke berline en is in 1836 gebouwd door de firma Pearce&Co in Londen voor de Prins van Oranje, de latere Koning Willem II. De wanden aan de binnenkant zijn bekleed met rood laken. Op de vloer ligt een tapijt van rood velours.

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven gebruikten de Gala-glasberline bij hun huwelijk in 1967. De zijwanden werden vervangen door glas waardoor rondom uitzicht is en sindsdien wordt dit rijtuig de Gala-glasberline genoemd. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven maakten jaarlijks op Prinsjesdag gebruik van de Gala-glasberline. Dat gebruik is sinds 2013 overgenomen door Prins Constantijn en Prinses Laurentien.

Vergroot afbeelding Gala-glasberline tijdens de Koninklijke Stoet op Prinsjesdag 2018
Beeld: ©RVD / Bart Versteeg
De Gala-glasberline tijdens de Koninklijke Stoet op Prinsjesdag 2018.