Koninklijke trein

Naast het vervoer over de weg of door de lucht, reizen leden van het Koninklijk Huis ook over het spoor. In 1864 werd de eerste Koninklijke trein in gebruik genomen. Sindsdien werd het rijtuig meermaals vervangen.

De huidige Koninklijke trein rijdt sinds 1993 en wordt vanaf de zomer van 2023 niet meer ingezet. Het rijtuig is door NS aangeboden aan het Spoorwegmuseum. De Koninklijke trein werd door de NS opgeleverd en bestaat uit één rijtuig. Het Koninklijk rijtuig heeft een salon met zithoek en een vergadertafel met zes stoelen, twee kleine slaapkamers en een keukentje. De Koninklijke trein is in beheer bij de NS.

Het rijtuig kon worden ingezet voor binnen- en buitenlandse reizen van de Koning en het vervoer van staatshoofden die ons land bezochten. De trein kon ook worden ingezet voor het vervoer van leden van het Koninklijk Huis op Koningsdag. Bij bijzondere gelegenheden konden ook de leden van het kabinet gebruikmaken van het Koninklijke rijtuig.

Ondanks dat het Koninklijke rijtuig niet meer wordt ingezet, reizen leden van het Koninklijk Huis nog steeds per (reguliere) trein. Voor iedere reis wordt gekeken naar duurzaamheid, bestemming, doelmatigheid en kosten.