Augustus 2022

  • Koning Willem-Alexander bezoekt locaties op de Noordzee voor de toekomst van energie
    Beeld: ©ANP

25 augustus: Duurzame energie op zee

Ons land wil graag zo snel mogelijk overschakelen naar duurzame energie. Er wordt met man en macht gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. De oplossing ligt voor een belangrijk deel op zee. Op 25 augustus koos Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander samen met een aantal deskundigen uit de energiesector het ruime sop om op de Noordzee de voortgang te zien en te bespreken. “De Noordzee is in de toekomst een belangrijke bron van duurzame energie voor Nederland, vanuit windparken, drijvende zonneparken en groene waterstof”, vertelde René Peters, directeur Gas Technology bij TNO. Het gezelschap voer langs een platform waar groene waterstof wordt geproduceerd uit duurzame elektriciteit, opgewekt door wind en zon. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd. Op ons deel van de Noordzee staan al zo’n vijfhonderd windmolens. Dat moeten er in 2030 ruim drie keer zoveel zijn. Daarnaast worden er ook drijvende zonneparken aangelegd. De Koning en zijn mede-opvarenden zagen het zonneproject Oceans of Energy.

De energierevolutie op de Noordzee gaat gepaard met veel aandacht voor het waterleven. Zo worden er onder water gaten geboord in de masten van de windmolens en worden er stenen omheen gelegd, waardoor ‘vissenhotels’ ontstaan waarin vissen zich lekker voelen. “Ook de energiebedrijven beseffen dat de Noordzee ons grootste natuurgebied is”, aldus Wytske Postma, directeur van Stichting de Noordzee.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt aanmeldcentrum asielzoekers in Ter Apel
    Beeld: ©ANP

31 augustus: Ter Apel onder grote druk

In de loop van augustus liep de druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zo hoog op dat er voor velen van hen geen plek meer was en mensen buiten in het gras de nacht moesten doorbrengen. Op 31 augustus ging Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander samen met staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid naar het aanmeldcentrum om de actuele situatie te zien en daarover met medewerkers, asielzoekers en omwonenden te praten. “We hebben plek voor vijfenvijftig alleenstaande minderjarige asielzoekers, maar vorige week waren het er vierhonderd”, vertelde regiomanager Jannet Boven van het COA. “Je werkt bij het COA om iets te doen voor de medemens en hebt het gevoel dat je faalt”. “Qua doorstroming lopen we tegen gigantische muren aan”, voegde haar collega Azadeh Bos eraan toe. De Koning sprak op het grasveld met een groep asielzoekers en met hulpverleners van Artsen zonder Grenzen, VluchtelingenWerk en het Rode Kruis. Daarna hoorde hij in een wachtruimte het indringende verhaal van een Iraans gezin dat op de vlucht naar Canada veel geld had betaald aan een ‘reisagent’ die met de noorderzon was vertrokken. De Koning wilde ook graag het perspectief van de gemeente en van omwonenden en lokale ondernemers horen. “Ter Apelers hebben de vluchtelingen altijd op handen gedragen, maar het probleem zijn de veiligelanders die geen recht hebben op asiel en zich hier misdragen”, zei wethouder Giny Luth.