Februari

  • Prinses Beatrix herdenking watersnoodramp Oude-Tonge
    Beeld: ©Gemeente Goeree-Overflakkee / Wim van Vossen

1 februari: De ramp in Oude-Tonge

Op 1 februari 1953 kwamen in Nederland 1836 mensen om toen delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant overstroomden. Prinses Beatrix is bij de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge. In dit dorp op Goeree-Overflakkee waren in 1953 de meeste dodelijke slachtoffers te betreuren.

Prinses Beatrix is in de ochtend bij de herdenkingsdienst in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Kerk en bij de kransleggingen op de begraafplaats aan de Heerendijk in Oude-Tonge. Hier liggen 305 slachtoffers begraven. Prinses Beatrix spreekt daarnaast met enkele overlevenden die in de rampnacht meerdere gezinsleden verloren.
 

  • Koningin Máxima en kind in Prinses Máxima Centrum
    Beeld: ©Prinses Máxima Centrum / Patrick van Emst

14 februari: Geconcentreerde zorg voor kinderen met kanker

Dit jaar bestaat het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht vijf jaar. Sinds de opening worden alle kinderen met kanker in Nederland in dit centrum behandeld en is het onderzoek naar kinderkanker ook geconcentreerd in Utrecht.

Koningin Máxima brengt een bezoekt aan het centrum dat zij vijf jaar geleden heeft geopend. Tijdens het bezoek staat innovatie en internationalisering van het centrum centraal. Koningin Máxima spreekt met kinderoncologen, onderzoekers, data-experts en kinderoncologieverpleegkundigen. Zij vertellen over innovaties en hoe zij deze sneller in de behandelkamer kunnen brengen dankzij nauwe samenwerking tussen zorg en onderzoek en internationale samenwerking.

Ook spreekt Koningin Máxima onder andere met ouders wiens baby’s in een internationale studie behandeld werden voor Acute Lymfatische Leukemie, waarbij een doelgerichte immuuntherapie is toegevoegd aan het behandelprotocol.

Aan het einde van het bezoek schrijft Koningin Máxima het eerste 'Hart onder de riem'-kaartje ter gelegenheid van Wereld Kinderkankerdag op 15 februari.
 

  • Koning Willem-Alexander spreekt met familie en vrienden van slachtoffers aardbevingsramp in Turkije en Syrië
    Beeld: ©RVD

14 februari: De schok ook hier voelbaar 

In Den Haag woont een grote gemeenschap met een Turkse, Syrische, Turks-Arabische en Koerdische achtergrond. Zij vinden steun bij elkaar en bij andere Hagenaren in Vadercentrum ADAM. De Koning en burgemeester Van Zanen spreken met vertegenwoordigers uit deze gemeenschappen over de situatie naar aanleiding van de aardbevingsramp en wat zij vanuit Nederland kunnen doen voor hun getroffen familieleden en vrienden. Woensdag 15 februari organiseert het Vadercentrum een benefietactie. Deze bestaat uit een solidariteitsbijeenkomst, een maaltijd en een cultureel programma.
 

  • Koningin Máxima spreekt met ontwerpers in Eindhoven
    Beeld: ©Mischa Schoemaker

16 februari: De dynamiek van design

Een hecht netwerk van designers en creatieve broedplaatsen in Eindhoven draagt bij aan de internationale positie van Nederlands design. Koningin Máxima bezoekt Eindhoven en spreekt onder meer met ontwerpers die zich voorbereiden op het presenteren van hun werk tijdens de design week in Milaan komend voorjaar.

Het bezoek begint bij NUL ZES, een ontwerperscollectief en creatief laboratorium voor designers, architecten en onderzoekers. Koningin Máxima spreekt met de ontwerpers die er hun materiaal en vormonderzoek doen. Er wordt onder meer ingegaan op de meerwaarde van multidisciplinair samenwerken.

Vervolgens bezoekt Koningin Máxima Home of Design Kazerne, een expositieruimte in het centrum van de stad. Door ontmoetingen, exposities en cross-over projecten biedt Kazerne een podium aan de creatieve industrie. Zij spreekt met ontwerpers en vertegenwoordigers van bedrijven die zich later dit jaar in Milaan zullen presenteren.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt Nederlandse troepen in Litouwen
    Beeld: ©Ministerie van Defensie

21 februari: Onze oostgrens

Nederlandse militairen in Litouwen dragen bij aan de versterkte aanwezigheid van de NAVO aan de Europese oostgrens. Zij maken deel uit van de NAVO enhanced Forward Presence, met als doel afschrikking en indoen nodig verdediging.

De Koning brengt een bezoek aan de militairen en doet mee aan een oefening. Hij wordt hierbij vergezeld door de Commandant Landstrijdkrachten. Na een briefing start de Field Training Exercise van de Bravo “Coyote” Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon, ondersteund door Combat Support en Combat Service Support. Na de oefening spreekt de Koning met de militairen.
 

  • Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Simpel Switchen in de Participatieketen
    Beeld: ©ANP

22 februari: Simpel switchen 

Het programma ‘Simpel Switchen in de Participatieketen’ ondersteunt en begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de overgang van uitkering, dagbesteding, beschut werk of banenafspraken naar regulier werk. Ook terugschakelen, indien de overgang naar regulier werk toch anders uitpakt, is mogelijk.

Zo wordt de overgang tussen uitkering en werk makkelijker en kan iedereen meekomen in de samenleving op een passende werkplek. De Koning brengt met minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een bezoek aan het programma in Rotterdam.

Zij spreken onder meer met organisaties over hoe zij het programma vertalen naar de praktijk. Ook gaan de Koning en minister in gesprek met cliënten en begeleiders. Op hun werkplek vertellen zij over hun ervaringen met de overgang naar werk.

Het bezoek is onderdeel van de reeks werkbezoeken die de Koning brengt met bewindspersonen.
 

  • Koningin Máxima bezoekt klantcontactcentrum van Tijdelijk Noodfonds Energie 2
    Beeld: ©Mischa Schoemaker

23 februari: Samen tegen energiearmoede 

Het Tijdelijk Noodfonds Energie steunt kwetsbare huishoudens die door de hoge energieprijzen in financiële problemen komen. Het gaat om situaties waarin de energierekening een onevenredig groot deel van het gezamenlijk inkomen belast. Initiatiefnemers zijn Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, de Nederlandse Schuldhulproute en SchuldenlabNL. Vorig jaar maart presenteerden zij al het ‘Actieplan tegen energiearmoede’ met tips voor energiebesparing, een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen en een advies voor het oprichten van een Noodfonds Energie. 

Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, bezoeken het klantcontactcentrum van het Noodfonds in Den Haag. Zij spreken met medewerkers over hun ervaringen met de intakegesprekken en luisteren mee met telefoongesprekken van mensen die hulp zoeken. In het Noodfonds zit 50 miljoen euro. De Rijksoverheid geeft een subsidie van 25 miljoen euro. Daarnaast dragen de eerder genoemde energieleveranciers als ook Budget Thuis, Clean Energy, ENGIE, Pure Energie en Shell Energy samen 25 miljoen euro bij aan het Noodfonds. Het doel is om te voorkomen dat huishoudens (verder) in problematische schulden raken.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt woonproject Boschgaard
    Beeld: ©Gemeente 's-Hertogenbosch

23 februari: Bouwcollectief Boschgaard

Het collectief woonproject Boschgaard in Den Bosch kan gezien worden als één van de oplossingen voor de woonopgave. Boschgaard wordt gebouwd op de plek van een oud buurthuis, het gebouw wordt gestript en dient als basis voor een groepswoongebouw.

Het is in Den Bosch het eerste bouwproject binnen de sociale huur waarbij het initiatief volledig bij de toekomstige bewoners vandaan komt. Zij hebben eigenaarschap over het project en bouwen mee aan het pand. Ook worden nagenoeg geen nieuwe producten gebruikt, maar worden materialen gebruikt van sloop- en renovatieprojecten.

De Koning bezoekt het collectief woonproject en krijgt een rondleiding over de bouwplaats. Hij spreekt met toekomstige bewoners over de kracht van onderlinge samenwerking. Ook wordt gesproken over wat traditionele woonprojecten kunnen leren van dit project.