September

  • MIND Us werkbezoek Groningen Koningin Máxima
    Beeld: ©MIND Us / Robin Utrecht

5 september: Signalen van somberheid herkennen

Eén op de drie jongeren in de provincie Groningen ervaart een slechte psychosociale gezondheid. Groningen kent in vergelijking tot de rest van Nederland relatief veel gebruik van jeugdhulp en langjarige hulpverleningstrajecten, bijvoorbeeld door armoede en aardbevingsproblematiek.

Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bezoekt Groningen in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. Zij spreekt onder meer met jongeren, docenten en trainers. Ze sluit onder meer aan bij een training waarin docenten leren hoe zij signalen van somberheid bij leerlingen herkennen en hierover in gesprek kunnen gaan.

Ook krijgt Koningin Máxima uitleg over een project om de onderlinge samenwerking bij mentale problematiek te verbeteren. Daarnaast ontmoet Koningin Máxima jongeren die elkaar ondersteunen en van elkaar leren, om zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk op te bouwen.
 

  • Prinses Alexia op sleephopperzuiger Vox Alexia van Van Oord
    Beeld: ©ANP

9 september: Vox Alexia

“Ik doop u Vox Alexia en wens u en uw bemanning een behouden vaart.” Prinses Alexia doopt de naar haar vernoemde sleephopperzuiger Vox Alexia van Van Oord op de Wilhelminakade in Rotterdam.

Na de doop neemt Prinses Alexia een kijkje aan boord en spreekt zij onder meer met de bemanning en leden van de vereniging Young van Oord.

De sleephopperzuiger is een baggerschip dat bijvoorbeeld zand, klei, slib van de waterbodem kan opzuigen en op een andere locatie kan deponeren. De Vox Alexia kan op vloeibaar aardgas varen, wat bijdraagt aan een lagere CO2 voetafdruk vergeleken met conventionele sleephopperzuigers. Na de doop wordt het schip wereldwijd ingezet.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt Loppersum voor gesprekken met gedupeerden aardgaswinning
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

14 september: Leefbaar Loppersum

De bevingen door de aardgaswinning in Groningen veroorzaken onder meer schade aan (bedrijfs)panden in het centrum van Loppersum in de gemeente Eemsdelta. De Koning spreekt in het dorp met bewoners, mkb-ondernemers en vertegenwoordigers van de dorps- en bedrijvenvereniging over de impact daarvan op hun leven en hun bedrijf.

Tijdens een wandeling door het dorpscentrum bezoekt de Koning een drogisterij, boekhandel en de Wereldwinkel. Zij moesten hun inventaris verhuizen naar een wisselpand tijdens het schadeherstel en de versterking van hun winkel. Om de dorpscentra in Eemsdelta aantrekkelijk te houden zet de gemeente in op centrummanagement. Ondernemers, vertegenwoordigers van de belangenverenigingen en de burgemeester en wethouder van Eemsdelta spreken met de Koning over oplossingen voor herstel en versterking van panden en de koppeling met verduurzaming. 

In de oude pastorie ontmoet Koning Willem-Alexander inwoners van Loppersum die vanwege aardbevingsschade aan hun huizen een sloop-nieuwbouwtraject hebben doorlopen. Zij moesten hiervoor tijdelijk verhuizen naar een wisselwoning.
 

  • Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal Prinsjesdag 2023
    Beeld: ©ANP

19 september: Prinsjesdag 2023

Op 19 september is het Prinsjesdag. De Koning spreekt tijdens een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal de Troonrede uit. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

De Koning spreekt de Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn hierbij aanwezig. Zij komen aan met de Koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde. Na het uitspreken van de Troonrede vertrekt het Koninklijk gezelschap naar Paleis Noordeinde. Hier vindt traditiegetrouw de balkonscène plaats.
 

  • Ontvangst handwerkers gordijnen Paleis Huis ten Bosch 8.jpeg
    Beeld: ©RVD

20 september: Het werk van vele handen

De nieuwe gordijnen hangen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De ruim 150 handwerkers die hebben mee geborduurd aan de gordijnen worden op het paleis ontvangen door Koningin Máxima en Prinses Beatrix. In januari 2022 is gestart met het maken van de gordijnen die een eigentijdse remake zijn van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal. In het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, zijn de gordijnen machinaal geborduurd. Daarnaast hebben handwerkers uit heel het land en Koningin Máxima een gedeelte van het borduurwerk vervaardigd.

In het borduurproject stonden ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal. De gordijnen waren de afgelopen maanden te bezichtigen in de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ in het TextielMuseum.
 

  • Hout- en Meubileringscollege Koningin Máxima
    Beeld: ©ANP

21 september: Houden van hout

Koningin Máxima bezoekt het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. Het is de enige mbo-vakschool waar alle opleidingen met interieur, meubel, houttechniek en vakspecialisme te maken hebben. Daarnaast biedt het HMC na-, her- en bijscholing, diverse praktijkcursussen en vakopleidingen.

Tijdens een rondleiding langs praktijkruimtes vertellen studenten aan Koningin Máxima over onder meer hun meesterstukken en hun ambities, waaronder ondernemerschap. Docenten laten zien hoe het ondernemerschap terugkomt in het onderwijs. Daarnaast wordt gesproken over wat het thema duurzaamheid betekent voor het HMC, voor haar studenten en voor de ontwikkelingen in de branches waarvoor de vakschool opleidt.

Dit bezoek komt voort uit het bezoek van Koningin Máxima aan de Milaan Design Week in april waar zij kennismaakte met het werk van studenten van het HMC.
 

  • Opening Tergooi Medisch Centrum Koning Willem-Alexander
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

26 september: Zorgen voor morgen

Door vergrijzing, personeelstekorten en de toegenomen mogelijkheden tot behandeling staat de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van zorg in toenemende mate onder druk. Door in te zetten op het concept passende zorg, wil het nieuwe Tergooi Medisch Centrum in Hilversum nu en in de toekomst betrouwbare en betaalbare zorg blijven bieden in de regio.

De Koning opent het nieuwe Tergooi MC en krijgt een rondleiding door het ziekenhuis. Hij bezoekt onder meer de afdeling oncologie waar hij spreekt over de oncologische zorg in Tergooi MC en hoe chemotherapie thuis wordt georganiseerd.

Ook spreekt Koning Willem-Alexander met een geriater en een verpleegkundig specialist geriatrie over betere zorg aan kwetsbare ouderen in de regio. Tot slot gaat de Koning in gesprek met medewerkers en partners over de regionale samenwerking van het ziekenhuis, werkdruk en de zorg van de toekomst.
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt Burgerwindcooperatie West-Betuwe
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

28 september: Duurzame doelen

In Geldermalsen bezoekt Koning Willem-Alexander Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. De coöperatie wil een bijdrage leveren aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. De Koning spreekt met de initiatiefnemers over hun duurzame doelen en investeringen in de regio. Ook krijgt hij een rondleiding door Voedselbos Lingehout. Het twaalf hectare grote voedselbos met tuinderij is opgericht met behulp van de coöperatie en heeft als doel zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest het hele jaar door in voedsel te voorzien.

Vervolgens opent de Koning WattHub, het eerste laadplein voor zwaar bouwmaterieel en elektrische vrachtwagens, mede geïnitieerd door de energiecoöperatie. Hij spreekt met medewerkers en andere betrokkenen over o.a. de uitdagingen die emissievrij bouwen met zich meebrengen.
 

  • Koning Willem-Alexander opent expositie Stilstaan bij corona
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

29 september: Stilstaan bij corona

Bij wie sta jij stil? De Koning: “Bij de verpleegkundigen, artsen, zorgverleners en ondersteuners in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en bij hun collega’s in ziekenhuizen en zorginstellingen uit alle windstreken van ons Koninkrijk. (…) Ik herinner me hun verhalen. Hun betrokkenheid.”

Door het ophangen van een foto van zijn bezoek aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis opent de Koning de expositie ‘Nationaal stilstaan bij corona’. Ruim 40 inwoners van het Koninkrijk laten foto’s zien die verhalen vertellen over personen die tijdens de pandemie de meeste indruk op hen hebben gemaakt. Hierbij staat de vraag ‘bij wie sta jij stil?’ centraal.

De opening vindt plaats in het provinciehuis van Noord-Brabant, waarna de expositie langs verschillende provincies reist. De opening is omlijst met verhalen, muziek, dans en een officieel moment van stilstaan.

De coronapandemie was in het Koninkrijk de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar. De expositie is georganiseerd door het Nationaal Comité stilstaan bij corona, ingesteld door het kabinet om te onderzoeken hoe kan worden stilgestaan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad.