Informatie over Prinsjesdag 2023

Op 19 september 2023 was het Prinsjesdag. De Koning sprak tijdens een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal de Troonrede uit. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

De Koning sprak de Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prins Constantijn en Prinses Laurentien waren hierbij aanwezig. Zij kwamen aan met de Koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde. Na het uitspreken van de Troonrede vertrok het Koninklijk gezelschap naar Paleis Noordeinde. Hier vond traditiegetrouw de balkonscène plaats.

Bekijk de video van de Troonrede 2023 op YouTube
 

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal Prinsjesdag 2023
Beeld: ©ANP
De Koning spreekt de Troonrede uit.

Programma Prinsjesdag

Kleding van de leden van het Koninklijk Huis

De Koning droeg een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde. 

Koningin Máxima droeg het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op een abrikooskleurig ensemble gemaakt van deadstock (overschot stof). De zijden mantel heeft een geborduurde schulprand en is voorzien van een digitale print van handgeschilderde bloemen. Ze droeg een bijpassende handgeschilderde bloem als haaraccessoire. 

De Prinses van Oranje droeg het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op een lange lavendelpaarse japon met een drapee aan de bovenzijde. Ze droeg een bijpassende hoed.

Prinses Alexia droeg het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op een lange fuchsia japon met een kleine cape bewerkt met verschillend zijden band. Ze droeg een bijpassende haardecoratie.

Prins Constantijn droeg een jacquet met grijs vest met de bouton van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prinses Laurentien droeg de versierselen behorende bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje op een smaragdgroene japon gemaakt van stretch-cady en een bijpassende fascinator.