Officieel Bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika (2)

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen van maandag 1 juni tot en met woensdag 3 juni 2015 een officieel bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika (zie RVD-bericht nr. 79). Het Koninklijk Paar bezoekt Washington D.C., Grand Rapids en Chicago. De Koning en Koningin hebben tijdens hun bezoek een ontmoeting met president Barack Obama op het Witte Huis. De Koning en Koningin worden vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het bezoek wordt stilgestaan bij de grote bijdrage van de Verenigde Staten aan de bevrijding van Nederland. In 2015 viert Nederland 70 jaar bevrijding. Het bezoek zal worden aangegrepen de Verenigde Staten te bedanken voor de bijdrage aan zeventig jaar vrede en vrijheid in Nederland en in Europa.
Daarnaast is onder meer aandacht voor de samenwerking op economisch terrein. Gelijktijdig aan het bezoek vindt een economische missie plaats met als thema's 'Feeding the City' en 'Healthy Ageing'. Deelnemers zijn bedrijven uit de (top)sectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, als ook Life Sciences & Health, Chemie en HTSM (High Tech Systemen en Materialen). Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leidt de missie in Chicago.

Het Koninklijk Paar brengt in de week voorafgaand aan dit bezoek een staatsbezoek aan Canada, waar ook aandacht is voor de grote bijdrage van Canada aan de bevrijding van Nederland. Parallel aan dit bezoek vindt ook een economische missie en een hoger onderwijsmissie plaats.

Maandag 1 juni

Het bezoek aan de Verenigde Staten start maandagochtend in Washington D.C. op de nationale begraafplaats Arlington, waar de Koning en Koningin Amerikaanse oorlogsslachtoffers herdenken. Koning Willem-Alexander legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Enkele Amerikaanse veteranen die voor de bevrijding van Nederland hebben gestreden, wonen de ceremonie bij. Vervolgens wordt het Koninklijk Paar ontvangen door president Barack Obama in de Oval Office van het Witte Huis.

In de middag woont het paar een rondetafelgesprek bij over duurzame ontwikkeling en best practices van de Caraïbische 'small islands', waartoe ook het Caraïbisch deel van het Koninkrijk behoort. De bijeenkomst vindt plaats bij de Wereldbank.

De Koning en Koningin zijn later die middag aanwezig bij een evenement over innovatieve en duurzame toepassingen bij stadsvernieuwing. Het US National Institute for Standards en Technology (NIST) organiseert dit Global City Team Challenge Event. Zo'n dertig smart city projecten laten technologieën en voortgang op het gebied van efficiënte en duurzame toepassingen zien om een stad leefbaar te houden. Die middag wordt ook een internationaal samenwerkingsinitiatief gepresenteerd, waar onder andere Amsterdam, Den Haag en meerdere steden uit de VS en Azië bij betrokken zijn. Het Koninklijk Paar maakt een rondgang langs Nederlandse en Amerikaanse smart city projecten.

Vervolgens bezoekt het paar het congres op Capitol Hill. Zij hebben een gesprek met de politieke leiders van Huis en Senaat, een receptie met de Commissie voor Buitenlandse Zaken en een ontmoeting met de 'Dutch Caucus', parlementsleden die een politieke interesse in of een speciale band met Nederland hebben.

's Avonds dineren de Koning, Koningin en minister Koenders op de residentie van de Nederlandse ambassadeur, waar vooraanstaande beleidsmakers en think tankers zijn uitgenodigd. Zij spreken over actuele dilemma's onder andere op het terrein van veiligheid en economie.

Dinsdag 2 juni

Het Koninklijk gezelschap vliegt dinsdagochtend met de KBX naar Grand Rapids in Michigan, waar veel Nederlanders naartoe zijn geëmigreerd. Op het Gerald Ford Airport wordt het gezelschap begroet door de gouverneur van Michigan, Rick Snyder, die gastheer is tijdens dit bezoek. Een kinderkoor verwelkomt het paar.

De gouverneur biedt het gezelschap een receptie en lunch aan in het Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park. De Koning houdt een toespraak.
Na de lunch wandelt het Koninklijk Paar de tuin in, waar zij ter herinnering aan hun bezoek een boom planten en ook een plaquette onthullen, opgedragen aan vrijwilligers. Vervolgens hebben zij in het amfitheater van het park een korte ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap uit onder andere de plaatsen Holland en Zeeland.

Vervolgens bezoeken zij het Helen DeVos Childrens Hospital op de Medical Mile in Grand Rapids. In dit ziekenhuis, gespecialiseerd in kinderoncologie, krijgt het paar een rondleiding. Aansluitend bezoeken zij het Van Andel Research Institute, dat onderzoek doet naar onder andere neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson. Bij de bezoeken wordt stilgestaan bij verdergaande samenwerking met Nederlandse instituten en ziekenhuizen, zoals het ParkinsonNet zorgnetwerk van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.
Zowel de familie Meijer, als De Vos en Van Andel zijn van oorsprong Nederlands.

In de namiddag vertrekt het Koninklijk Gezelschap naar Chicago. In het Chicago Cultural Center ontvangt de burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, het paar. Na een receptie vindt een business diner plaats, waarbij zo'n honderd Nederlandse bedrijven hun Amerikaanse counterpart ontmoeten. Bij het diner houdt de Koning een toespraak.

Woensdag 3 juni

Op woensdagochtend bezoekt het Koninklijk Paar het Rehabilitation Institute Chicago. In de VS is dit het belangrijkste instituut op het gebied van klinisch onderzoek in combinatie met de behandeling van patiënten met motorische beperkingen door hersenletsel en dwarslaesie. Het instituut behandelt ook veteranen. Het paar spreekt met patiënten die met geavanceerde technologieën en prothesen weer kunnen bewegen. Aansluitend bezoekt het paar een seminar waarbij Nederlandse en Amerikaanse partners nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan.

In het Robert H. Lurie Medical Research Center vindt een bijeenkomst plaats waarbij de economische missie op het gebied van healthy ageing centraal staat. De Northwesten University laat hier met de Nederlandse partners enkele baanbrekende innovaties zien aan de Koning en Koningin. Enkele Nederlandse onderzoekers krijgen een adjunct aanstelling aangeboden bij Northwestern University.

Urban farming, waarbij groenten in een kas worden geteeld om lokaal in een stedelijk gebied te kunnen leveren, vindt op steeds grotere schaal plaats in Amerikaanse steden. De Koning en Koningin krijgen een rondleiding door het onlangs geëxploiteerde Gotham Greens Rooftop Greenhouse. Deze kas, de grootste van Noord Amerika, staat bovenop een fabriek, zodat op energie en grond bespaard worden. De klimaatcontrole van de kas is verzorgd door Hortimax, de zaden worden geleverd door onder andere Rijk Zwaan en de biologische gewasbescherming door Coppert.

Aansluitend wonen de Koning en Koningin de conclusies bij van een seminar over tuinbouw en agribusiness, met als thema 'Feeding the City & Healthier Foods'. Het seminar vindt plaats op het Gwendolyn Brooks Preparatory College.
Op deze middelbare school krijgt het Koninklijk Paar ook een rondleiding, waarbij scholieren projecten laten zien over onder andere een gezonde levensstijl. Ter afsluiting vindt een urban picknick plaats waar het paar maatschappelijke organisaties uit het Pullman District ontmoet. Zij informeren de Koning en Koningin over Chicago's plannen om achtergestelde wijken te revitaliseren.

RVD, nr. 109