Koning bij de viering 200 jaar Eerste en Tweede Kamer

Zijne Majesteit de Koning is vrijdagmiddag 16 oktober 2015 aanwezig bij de Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal in Den Haag. In de vergadering wordt gevierd dat op 16 oktober 1815 de beide Kamers voor het eerst gezamenlijk in Den Haag vergaderden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal in Den Haag. In de vergadering werd gevierd dat op 16 oktober 1815 de beide Kamers voor het eerst gezamenlijk in Den Haag vergaderden. De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, de Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en minister-president Rutte hielden een toespraak.

De Bijzondere Verenigde Vergadering, onderdeel van de viering van 200 jaar Staten-Generaal in 2015 en 2016, staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, de Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en minister-president Rutte houden een toespraak.

Naast korte documentaires over constitutionele ontwikkelingen, veranderingen in de rol van de overheid en communicatie tussen politici en burgers, treden onder andere singer-songwriter Douwe Bob en zangeres Karsu op. De Nederlandse componist, dirigent en trombonist Johan de Meij heeft voor de Bijzondere Verenigde Vergadering een muziekstuk gecomponeerd. Deze wordt in de Ridderzaal uitgevoerd door een ensemble van het Residentie Orkest.

De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt bijgewoond door de 225 parlementariĆ«rs uit de Eerste en Tweede Kamer, leden van het kabinet en vertegenwoordigers van het CaraĆÆbisch deel van het Koninkrijk, hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland en burgers.

RVD, nr. 320