Koningin Máxima bezoekt Met je Hart, winnaar Appeltje van Oranje 2019

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op woensdagochtend 3 juli een bezoek aan Stichting Met je Hart in Breda. Stichting Met je Hart is winnaar van het grote Appeltje van Oranje 2019, de prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven. Met je Hart weet op een innovatieve en ondernemende manier vrijwilligers en partners te motiveren en mobiliseren, om samen ontmoetingen voor kwetsbare ouderen te organiseren en zo de eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Oranje Fonds / Bart Homburg
Koningin Máxima schuift aan bij een brunchgroep van ouderen die vaker uitgenodigd worden door Met je Hart.

Het initiatief startte 6 jaar geleden in Utrecht met de campagne ‘EET met je hart’: gedurende een periode van zes weken vragen restaurants een extra bijdrage aan gasten, die gebruikt wordt om structurele ontmoetingen voor ouderen in diezelfde gemeente te organiseren. Inmiddels is Met je Hart in 28 gemeenten en met meer dan duizend vrijwilligers actief. De lokale initiatiefnemers, ook vrijwilligers, voelen zich geïnspireerd door het concept. Door in hun eigen gemeente anderen te enthousiasmeren, ontstaat er een kernteam met daarnaast een groep van ondersteunende vrijwilligers die afgestemd op hun eigen mogelijkheden een rol vervullen bij het organiseren van ontmoetingen. Ouderen worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht. De kracht van de ontmoetingen is dat ze terugkerend zijn. Daarnaast zijn er ook ouderen die zelf actief worden als vrijwilliger.

Koningin Máxima bezoekt in Breda een café-restaurant waar Met je Hart ontmoetingen organiseert. Zij spreekt met vertegenwoordigers van de overkoepelende stichting over de ontwikkeling en ambities van Met je Hart en met lokale initiatiefnemers over hun motivatie en aanpak. Tot slot schuift Koningin Máxima aan bij een brunchgroep van ouderen die vaker uitgenodigd worden door Met je Hart. 
Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes in mei 2019 op Paleis Noordeinde benadrukte Koningin Máxima in haar toespraak de bijzondere aanpak van Met je Hart (RVD-persbericht, nr. 91).

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het fonds zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 142