Koning brengt werkbezoek aan SamenDoorSamen

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 26 augustus een werkbezoek gebracht aan SamenDoorSamen van Stichting Mano in Rotterdam. Het initiatief richt zich op de begeleiding van Rotterdamse statushouders. SamenDoorSamen neemt deel aan het programma Meedoen, Samen uit de Armoede van het Oranje Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In 2011 bezocht Prinses Máxima de voorloper van Stichting Mano, Hoedje van Papier.

SamenDoorSamen helpt sinds 2016 statushouders om zich thuis te laten voelen in Rotterdam. Met workshops worden zij begeleid naar een verbeterde zelfredzaamheid, integratie en participatie in de stad. Statushouders leren hun vaardigheden te ontwikkelen, hun netwerk te vergroten en zich te oriënteren op studie en (vrijwilligers)werk. Voormalige deelnemers worden naderhand als ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij het project betrokken. Samen met andere vrijwilligers, vakkrachten en samenwerkingspartners helpen zij statushouders met bijvoorbeeld taalprogramma’s en maatjes- en coachingstrajecten.

De Koning sprak met de initiatiefnemers en andere betrokkenen van SamenDoorSamen over de aanpak, ontwikkeling en toekomstplannen van het project. Ook werd de ondersteuning door het Oranje Fonds toegelicht en werd gesproken over de uitdagingen waarmee het project te maken heeft, zoals de gevolgen van de coronapandemie voor het project en de statushouders. Vervolgens vertelden oud-deelnemers en vrijwilligers over hun ervaringen met SamenDoorSamen en over de activiteiten en hulp die wordt geboden. Afsluitend ging Koning Willem-Alexander in gesprek met redacteuren van krant De Nieuwe Rotterdammert. Statushouders maken deze krant en gebruiken journalistiek om de Nederlandse taal te oefenen, met Rotterdammers in gesprek te raken, de stad te ontdekken en zichzelf te presenteren en profileren als enthousiaste en gemotiveerde Rotterdammers.

RVD, nr. 219