Koningin Máxima bezoekt deelnemers Ondernemen tegen Eenzaamheid

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdag 16 maart een bezoek aan vier sociale ondernemingen die zich inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. De vier organisaties zijn deelnemers aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid, dat is opgezet door het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contact Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het bezoek vindt plaats in Vlaardingen, een van de plekken waar Refugee Team actief is. Met het project Video Vrienden brengt deze organisatie vluchtelingen en vrijwilligers digitaal met elkaar in contact om hun sociale netwerk te vergroten. Koningin Máxima gaat tijdens haar bezoek in gesprek met de initiatiefnemers, vrijwilligers en deelnemers over onder meer het positieve effect dat dit project heeft op het leven van nieuwkomers.

Ook spreekt Koningin Máxima met de initiatiefnemers van Mommy Friends, Mantelzorgelijk en Thuisgekookt. Mommy Friends heeft een nationaal online vriendinnenplatform opgezet om eenzaamheid onder moeders te bestrijden. Mantelzorgelijk biedt mantelzorgers informatie, advies en lotgenotencontact via een online gemeenschap. En Thuisgekookt koppelt thuiskoks aan kwetsbare buurtgenoten die zelf om uiteenlopende redenen niet gemakkelijk kunnen koken. Dit levert deelnemers niet alleen een warme maaltijd, maar ook sociale contacten op. 

Daarnaast gaat Koningin Máxima in gesprek met betrokkenen vanuit het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contact Fonds over Ondernemen tegen Eenzaamheid. Binnen dit programma worden achttien sociaal ondernemers drie jaar lang intensief ondersteund om eenzaamheid aan te pakken. Deze steun bestaat uit financiering, kennis, toegang tot een relevant netwerk en zichtbaarheid. De deelnemende organisaties maken allemaal gebruik van digitale middelen om eenzaamheid tegen te gaan.

Het Oranje Fonds zet zich in voor een betrokken samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden.

RVD, nr. 50