Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Vrouwencentrum Maximina en DB4ALL/Tigers Roermond

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 29 maart in Roermond een werkbezoek gebracht aan twee organisaties die ondersteund worden door het Oranje Fonds: Vrouwencentrum Maximina en DB4ALL/Tigers Roermond. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Vrouwencentrum Maximina is een ontmoetingsplaats voor vrouwen met verschillende achtergronden in de wijk Donderberg. Wekelijks bezoeken zo’n driehonderd vrouwen van allerlei nationaliteiten en culturen het centrum om zich thuis te voelen, zich te ontwikkelen en om elkaar te helpen. Met circa tachtig vrijwilligers zorgt het centrum voor een breed aanbod aan activiteiten, lessen en andere bijeenkomsten. Maximina neemt deel aan het Oranje Fonds-programma De Verschilmakers. Dit programma helpt sociale initiatieven om het activiteitenaanbod en het vrijwilligersbestand te verjongen. Het stimuleert vrijwilligerswerk onder jongeren en biedt organisaties ondersteuning en begeleiding om jonge vrijwilligers aan zich te binden. De financiering van het programma De Verschilmakers wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.  

DB4ALL Kookt is een initiatief van jongerencentrum DB4ALL (Donderberg for All) en zaalvoetbalclub Tigers Roermond. Samen ondersteunen zij jongeren in hun ontwikkeling door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en workshops aan te bieden. Tijdens de ramadan verzorgen de jongeren belangeloos duizenden maaltijden voor buurtbewoners die wat steun kunnen gebruiken. De gerechten worden gemaakt door een kok en betrokken moeders, de ingrediënten worden gesponsord door ondernemers uit de buurt. De jongeren pakken de maaltijden in en bezorgen alle maaltijden. Met het geld dat de organisatie won met de Onze Buurt Prijs 2021 is een eigen keuken in het jongerencentrum gerealiseerd. Deze prijs van Fonds Ons Limburg wordt ondersteund door het Oranje Fonds. 

Koningin Máxima kreeg bij Vrouwencentrum Maximina een korte rondleiding door het pand. In de kledingwinkel en in de keuken vertelden de initiatiefnemers over de verschillende activiteiten die worden aangeboden. Daarna ging Koningin Máxima in gesprek met betrokkenen van het vrouwencentrum over het ontstaan en de toekomstplannen van de organisatie. Tevens werd ingegaan op de impact op de doelgroepen, de uitdagingen en de samenwerkingspartners. Daarnaast was er aandacht voor de deelname aan het Oranje Fonds-programma De Verschilmakers.

Vervolgens bracht Koningin Máxima een bezoek aan het naastgelegen jongerencentrum DB4ALL. In de nieuwe keuken kreeg Koningin Máxima een toelichting op de werkzaamheden van de jongeren en de productieketen van de maaltijdbezorging. Tijdens een afsluitend gesprek vertelden de initiatiefnemers over de totstandkoming van het initiatief en over de positieve impact die het heeft op de jongeren uit de buurt. Daarnaast kreeg Koningin Máxima te horen wat het effect was van het winnen van de Onze Buurt-prijs en de samenwerking met Fonds Ons Limburg, een Oranje Fonds op Naam.

RVD, nr. 72