Koning bezoekt Mixblik

Zijne Majesteit de Koning brengt op woensdagochtend 19 april een werkbezoek aan Stichting Mixblik in Rotterdam. Mixblik begeleidt vrouwelijke nieuwkomers in Rotterdam naar (vrijwilligers)werk via het maken van ingeblikt voedsel. Deze sociale onderneming wordt ondersteund door het Oranje Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Mixbliks wereldgerechten worden in een eigen keuken en fabriek gekookt en ingeblikt. De producten worden via een webshop verkocht en daarnaast zijn ze te koop in diverse (wereld)winkels. Alle recepten zijn origineel ingebracht door de vrouwen die bij Mixblik werken. Ook biedt Mixblik een tweejarig leerwerktraject om de vrouwen de kans te bieden om zichzelf op professioneel vlak te ontplooien, een netwerk op te bouwen en mee te doen in de samenleving. Ongeveer vijftien vrouwen volgen het leerwerktraject. Zij leren van elkaar en van de betaalde productiemedewerkers, die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Bij het hele proces komen naast het koken, vullen en sluiten ook zaken kijken als de administratie, verkopen, productontwikkeling en het bedienen van de machines. Vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol in het leerwerktraject. Het Oranje Fonds ondersteunt Mixblik bij het verbeteren en verduurzamen van hun organisatie zodat ze nog verder kunnen groeien en meer vrouwen kunnen helpen. Ook helpt het Oranje Fonds met coaching en taallessen van de deelnemers.

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding door de fabriek en de keuken van Mixblik waar hij spreekt met deelnemers en begeleiders over het productieproces. Aansluitend vindt een gesprek plaats met de initiatiefnemers en enkele vrijwilligers en oud-, en huidige deelnemers van Mixblik over hun ervaringen en hun toekomstplannen. 

RVD, nr.