Korte verklaring van Koning Willem-Alexander na het gesprek met President Marcelo Rebelo de Sousa aan het begin van het Staatsbezoek aan Portugal, Lissabon

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Mijn vrouw en ik hebben uitgekeken naar dit Staatsbezoek aan Portugal. Wij danken U, Meneer de President, voor de hartelijke uitnodiging en de warme ontvangst.

Dit bezoek geeft ons de kans meer te zien van dit bijzondere land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Wij zijn natuurlijke bondgenoten, ligados por mar. Portugal is een trots land met een adembenemende geschiedenis. U spon als eerste een World Wide Web over de oceanen! Het waren Portugese pioniers die de maritieme wereldhandel mogelijk maakten. Anderen – waaronder de Nederlanders – volgden Uw voorbeeld.

Op heel veel onderwerpen hebben wij eenzelfde kijk. Portugal is al meer dan dertig jaar een onmisbare partner binnen de Europese Unie. Ook als NAVO-bondgenoot speelt U een belangrijke rol. In een tijd waarin in veel landen wordt getwijfeld aan de waarde van internationale samenwerking, staat Portugal op de bres voor openheid, inclusiviteit en bundeling van krachten. Nederland staat daarbij aan Uw zijde. In Europa, in de NAVO en in de Verenigde Naties.

Wij weten dat Portugal moeilijke jaren heeft gekend en nog steeds kent. De noodzakelijke hervormingen hebben een grote impact op het leven van de mensen in dit land. Ze doen pijn, maar maken ook nieuwe ontwikkeling mogelijk. We willen graag horen hoe de Portugezen dit zelf ervaren, bijvoorbeeld vanmiddag in Mouraria en morgen, als we op de Universiteit praten met studenten.

Er is veel wat wij van de Portugezen kunnen leren. Zo kijken we met bewondering naar Uw prestaties in duurzame energie, milieutechnologie en vliegtuigbouw. Meer samenwerking zal onze beide landen sterker maken. De mogelijkheden daartoe worden verkend door de missie van bedrijven en kennisinstellingen die met ons meereist.

Portugal staat bekend als een land dat de deugd van bescheidenheid bezit. Maar U heeft alle reden om zelfvertrouwen uit te stralen. Portugal heeft Nederland, Europa en de wereld veel moois en waardevols geschonken. Uw geschiedenis heeft ook op ons haar stempel gedrukt. Uw competentie helpt ook ons verder. Uw cultuur raakt ook onze ziel.

Meneer de President, U heeft ons bijzonder warm ontvangen. Wij staan nog maar aan het begin van dit Staatsbezoek, maar daar wil ik U nu al heel hartelijk voor danken! Muito obrigado!