Staatsbezoek aan Japan - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van de Japanse regering van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober 2014 een staatsbezoek aan Japan (zie RVD-persbericht nr. 236). Zij worden daarbij vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken. Minister Kamp van Economische Zaken leidt gelijktijdig een economische missie.

Het staatsbezoek bestendigt de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Het staatsbezoek richt zich op kennisuitwisseling en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en land- en tuinbouw. Het bezoek biedt mogelijkheden om met inzet van het meereizende bedrijfsleven uitwisseling tot stand brengen met overheidsinstanties, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam, de heer Jaap Rost Onnes, reist mee als boegbeeld van de economische missie en is lid van de officiële delegatie. De heer Rost Onnes beschikt over een uitgebreid Japans netwerk en heeft kennis van de Japanse samenleving. Hij brengt al meer dan 30 jaar ondernemers van beide landen met elkaar in contact.
Het staatbezoek bevat de gebruikelijke vaste onderdelen als een welkomstceremonie op het Keizerlijk paleis in Tokyo, een inspectie van de erewacht en een audiëntie met de Keizer en Keizerin. Ook het staatsbanket op het Keizerlijk paleis, een ontmoeting met de minister-president en het officiële afscheid van de Keizer en Keizerin zijn onderdeel van het staatsbezoek.

Woensdag 29 oktober

Het Koninklijk paar bezoekt 21_21 DESIGN SIGHT, een instituut, opgericht op initiatief van de modeontwerper Issey Miyake en ontworpen door architect Tadao Ando. Het
instituut is bedoeld om de belangstelling voor design te stimuleren en een maatschappelijke discussie te bevorderen. Het Koninklijk Paar bezoekt de tentoonstelling 'THE FAB MIND: Hints of the Future in a Shifting World' die gaat over de invloed van de informatiemaatschappij op sociale ongelijkheid en ethiek.
Na een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap, krijgt het Koninklijk Paar
een rondleiding langs een shinto tempel en een boeddhistische tempel. Hierbij
ligt de nadruk op de rol die de twee levensbeschouwingen in het dagelijks leven
van de Japanner spelen.

Donderdag 30 oktober

De tweede dag van het staatsbezoek opent de Koning een bijeenkomst over (wind) energie. Japan zoekt, mede na de kernramp in 2011, naar energiebronnen die onder andere betaalbaar, veilig en milieuvriendelijk zijn. Japan biedt, gezien de ligging, veel mogelijkheden voor offshore windparken. Nederland beschikt over de kennis en kunde om offshore windparken te realiseren. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op wat nodig is om deze vorm van energie grootschalig te kunnen invoeren. Het Koninklijk Paar bezoekt bedrijfspresentaties van Nederlandse en Japanse bedrijven die werkzaam zijn in de sector offshore windenergie. De ochtend wordt afgesloten met een bijeenkomst met CEO's van Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Nederland kent, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het grootste aantal vestigingen van Japanse bedrijven in Europa.
In de middag bezoeken de Koning en Koningin de Tokyo University. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Tijdens het bezoek maken de Koning en Koningin kennis met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in Japan. Het Koninklijk Paar spreekt met vertegenwoordigers van de overheid, autoriteiten, planners en ouderen over het realiseren van speciale leefgemeenschappen voor ouderen en het gebruik van medische apparaten en robots in de ouderenzorg. Ook komt Buurtzorg Nederland aan orde. Deze thuiszorgorganisatie heeft model gestaan bij de oprichting van een soortgelijke organisatie in Japan.

Vrijdag 31 oktober

Koning Willem-Alexander houdt een openingstoespraak op de Food & Agribusiness Conferentie. Tijdens de conferentie staan voedselzekerheid en kansen in de agribusiness centraal. Japan wil van de landbouwsector een groeisector maken die aanzienlijk bijdraagt aan economische groei. Het land kijkt daarbij met veel belangstelling naar Nederland als tweede exporteur van agri & food producten ter wereld en als goed voorbeeld van een productieve, hoogtechnologische, innovatieve en duurzame landbouwproducent. Het Koninklijk Paar maakt aansluitend een rondgang langs bedrijfspresentaties van Nederlands-Japanse samenwerkingsverbanden.
Na de conferentie ontmoet het Koninklijk Paar de voorzitter en de erevoorzitter van TOKYO 2020 die uitleg geven over de aanpak van de Olympische Spelen in 2020. Aansluitend nemen de Koning en Koningin deel aan een CEO rondetafelbijeenkomst over samenwerking tussen het Japanse en Nederlandse bedrijfsleven.

Aan het eind van de middag bieden de Koning en Koningin als dank voor hun ontvangst in Japan, een concert aan van Musica Amphion. Dit ensemble speelt muziek uit de 17 e en 18 e eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten. 

RVD, nr. 267