Koningin Máxima en Juliana Awada bezoeken Oranje Huis Amsterdam

Hare Majesteit Koningin Máxima en mevrouw Juliana Awada, echtgenote van president Mauricio Macri van de Argentijnse Republiek, brachten dinsdagochtend 28 maart een werkbezoek aan het Oranje Huis in Amsterdam. Het Oranje Huis is een initiatief van Stichting Blijf Groep en biedt advies, hulpverlening en opvang voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Vergroot afbeelding
Beeld: RVD
Koningin Máxima en Juliana Awada spreken met experts en betrokkenen.

Koningin Máxima en Juliana Awada spraken met experts en betrokkenen over nieuwe ontwikkelingen in vrouwenopvang en de aanpak van huiselijk geweld. De methode van het Oranje Huis biedt open, zichtbare en toekomstgerichte hulp op maat voor het hele gezin. Actieve verbinding met de buurt is daarbij van groot belang, omdat sociale cohesie en ontmoeting het gevoel van veiligheid bij cliënten bevorderen. De locatie van het huis is niet meer geheim, zodat vrienden en familie op bezoek kunnen komen. In Argentinië bestaat veel interesse in deze nieuwe aanpak van huiselijk geweld.
 
Ook bezochten Koningin Máxima en Juliana Awada één van de zelfstandige woonruimtes en spraken met een bewoonster over haar ervaringen met het Oranje Huis in Amsterdam. Door de hulpverlening te scheiden van de woonruimtes, hebben de vrouwen meer tijd en ruimte voor rust en reflectie. Zo kunnen zij hun dagelijkse routine voortzetten of weer opbouwen en de band met hun kind versterken.
 
Stichting Blijf Groep heeft tot doel het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en uitbuiting in relaties. Prinses Máxima opende in 2011 het eerste Oranje Huis van de Blijf Groep in Alkmaar, in 2015 opende het huis in Amsterdam en in de zomer volgt een derde huis in Almere.
 
Het bezoek van Koningin Máxima en mevrouw Juliana Awada vond plaats in het kader van het staatsbezoek dat president Mauricio Macri van de Argentijnse Republiek in Nederland aflegt op 27 en 28 maart.

RVD, nr. 67