Staatsbezoek president India - programma

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de republiek India, Ram Nath Kovind dinsdag 5 en woensdag 6 april een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote, Savita Kovind.

Met de komst van de Indiase president naar Nederland worden de goede bilaterale relaties tussen Nederland en India herbevestigd. Het bezoek is een vervolg op het staatsbezoek van de Koning en Koningin Máxima aan India in 2019. De komst van de president vindt plaats in het jaar dat Nederland en India stilstaan bij 75 jaar diplomatieke betrekkingen.

Het staatsbezoek biedt de gelegenheid om de samenwerking tussen beide landen verder te verbreden en te verdiepen, onder andere op het terrein van water en landbouw en de innovatie samenwerking op deze terreinen. De regering vindt het, gezien de huidige veiligheidssituatie in Europa, juist nu van belang dat beide landen ook op het hoogste niveau een brede dialoog hebben over de uitdagingen waar de wereld voor staat.

Maandag 4 april

Voorafgaand aan de officiële start van het staatsbezoek, bezoeken de president en zijn echtgenote op 4 april de Keukenhof. In het park doopt het presidentieel paar in bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, de tulp Maitri. De naam betekent ‘vriendschap’ in het Hindi en symboliseert de 75 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en India. De tulp is gekweekt door het Nederlandse bloembollenbedrijf Jan de Wit & Zonen. Na de doopceremonie bezichtigen de president en zijn echtgenote het park.

Dinsdag 5 april

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vindt in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Indiase autoriteiten. Na de ontvangst legt de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

Woensdag 6 april

De tweede dag van het staatsbezoek begint met een bezoek van president Ram Nath Kovind aan de Staten-Generaal. De president heeft een ontmoeting met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn en de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. Aansluitend wordt president Ram Nath Kovind op het Binnenhof ontvangen door minister-president Rutte en wordt de president een regeringslunch aangeboden. Tijdens de lunch wordt gesproken over de India-Nederland Water-Agri-Health agenda en Indiase start-ups die in Nederland bedrijven hebben opgezet op het gebied van onder andere kunstmatige intelligentie, financiële technologie en IT-diensten. 

‘s Avonds bieden de president en zijn echtgenote het Koningspaar een dansvoorstelling aan ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bilaterale betrekkingen. In Muziekgebouw aan ‘t IJ voert dansgezelschap Kalakshetra Foundation de voorstelling ‘Ramayana, a dance-drama’ op. Na de voorstelling neemt het Koninklijk Paar officieel afscheid van de president en zijn echtgenote.

RVD, nr. 101a