Staatsbezoek Spanje - programma
Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt Zijne Majesteit Koning Felipe VI van Spanje op woensdag 17 en donderdag 18 april een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Hare Majesteit Koningin Letizia.
Nederland en Spanje hebben een gedeelde geschiedenis en zijn verbonden door gedeelde waarden en belangen. De landen hebben al sinds 1648 diplomatieke relaties en de historische band tussen beide landen gaat nog verder terug. Binnen Europa zijn Nederland en Spanje al eeuwenlang verbonden op politiek, economisch, cultureel en sociaal vlak. De politieke samenwerking met Spanje is de afgelopen jaren geïntensiveerd. Beide landen trekken onder meer samen op rondom open strategische autonomie en georganiseerde misdaad. Ook de economische banden zijn hecht. Spanje is bijvoorbeeld voor Nederland de zevende exportbestemming en Nederland importeert veel van onze groenten en fruit uit Spanje. Daarnaast vinden onder andere op het gebied van groene waterstof over en weer grote investeringen plaats om energie in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden. Veel Nederlanders voelen zich verbonden met Spanje en vestigen zich er zelfs (semi-)permanent. Ook trekken veel Spanjaarden naar Nederland om hier te studeren en werken. Op cultureel vlak vinden geregeld uitwisselingen plaats van kunst en cultuurbeoefenaars, van de Oude Meesters, tot aan hedendaagse kunstenaars die kunst en cultuur koppelen aan maatschappelijk relevante thema’s zoals gelijkheid en duurzaamheid.
Woensdag 17 april
Ochtend
Welkomstceremonie
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten de Spaanse Koning en Koningin officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Nadat de delegaties zijn voorgesteld, speelt de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso de volksliederen van beide landen. Aansluitend vindt de inspectie van de erewacht plaats.
In het Koninklijk Paleis Amsterdam worden vervolgens Nederlandse autoriteiten voorgesteld, waarna een receptie plaatsvindt. Ook vindt een privé-lunch plaats.
Kranslegging
Koning Felipe en Koningin Letizia leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Middag
Cruyff Foundation
In de middag bezoeken Koning Willem-Alexander en Koning Felipe een sportmiddag van de Cruyff Foundation. Onder begeleiding van buurtsportcoaches gaan kinderen voetballen, basketballen en kickboksen op een Cruyff Court. De Koningen spreken met kinderen en coaches en wonen een 6x6 voetbalwedstrijd van kinderen met een handicap bij. De Cruyff Foundation is een Nederlands-Spaanse stichting die als missie heeft kinderen met een handicap of uit achterstandswijken de ruimte te geven zich te ontwikkelen door sport en spel. Wereldwijd zijn er meer dan 300 Cruyff Courts en meer dan 650 actieve Cruyff Foundation Coaches.
Groene waterstofcorridor Bilbao – Amsterdam
Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezoeken de haven van Amsterdam en de terminals Evos en Sunoco. De Koningen gaan in gesprek met Nederlandse en Spaanse bedrijven over de ontwikkeling van een maritieme waterstofcorridor tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam. De samenwerking tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam, mede tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van de Nederlandse en Spaanse overheid, zal centraal staan. In juni bezocht Koning Willem-Alexander Spanje in het kader van verschillende waterstofprojecten.
Avond
Staatsbanket
In de avond biedt het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe houden een toespraak. Tijdens het staatsbanket zijn ook Hunne Koninklijke Hoogheden de Prinses van Oranje, Prinses Beatrix der Nederlanden en Prinses Margriet der Nederlanden aanwezig.
Donderdag 18 april
Ochtend
Business Forum
Op donderdagochtend bezoeken Koning Willem-Alexander en Koning Felipe een bijeenkomst voor Spaanse en Nederlandse bedrijven in de cybersecurity- en fintech sector in Den Haag. De bijeenkomst is gericht op economie, innovatie en technologie met als doel het bevorderen van kennisuitwisseling en de economische en zakelijke banden tussen beide landen te versterken. Tijdens de bijeenkomst houdt Koning Felipe een toespraak.
Bezoek Staten-Generaal
Koning Felipe bezoekt de Staten-Generaal in Den Haag. Hij ontmoet de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer J.A. Bruijn, en de voorzitter van de Tweede Kamer, de heer M. Bosma.
Mentale gezondheid van jongeren
’s Ochtends bezoeken Koningin Máxima en Koningin Letizia LAB6, een verzamelplaats waar activiteiten van sport tot cultuur worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud in Amsterdam Nieuw-West. Hier wordt gesproken met jongeren en organisaties als Ara Cora, El Mazouni Coaching en @ease over het belang van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de mentale gezondheid van jongeren. Inloopvoorzieningen bieden jongeren een plek waar ze zich welkom voelen en waar niemand er alleen voor staat als het even wat minder gaat. Aansluitend krijgen Koningin Máxima en Koningin Letizia een rondleiding door LAB6 waar zij kennismaken met verschillende initiatieven voor jongeren. Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.
Amsterdams Spaans Film Festival
Koningin Máxima en Koningin Letizia wonen in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het tienjarig bestaan van het Amsterdams Spaans Film Festival bij. Dit filmfestival is gericht op het versterken van wederzijds cultureel bewustzijn door middel van Spaanse en Latijns-Amerikaanse cinema in Nederland. Dit jaar vindt het Spaans Film Festival plaats van 12 tot en met 21 april in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem.
Middag
Regeringslunch
Koning Felipe wordt door viceminister-president Jetten ontvangen op het Binnenhof. Er vindt een regeringslunch plaats in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. De lunch staat onder meer in het teken van de Spaans-Nederlandse bilaterale relatie en de Europese samenwerking op het gebied van energie en klimaat. Tijdens de lunch houden viceminister-president Jetten en Koning Felipe een toespraak.
Clingendael/ Elcano
De afgelopen jaren hebben het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en het Koninklijk Instituut Elcano samengewerkt om vanuit Nederlands en Spaans perspectief beleidsideeën te ontwikkelen over hoe een toekomstgerichte agenda van de Europese Unie eruit zou zien. Hierbij is onder meer aandacht voor economische en maatschappelijke veerkracht, innovatie en openheid. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe sluiten in Den Haag aan bij een dialoog met onderzoekers van Clingendael en Elcano.
ESA ESTEC
Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezoeken het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk. ESTEC is het technologisch hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar Nederland en Spanje beide medeoprichters van zijn. Wereldwijd groeit het belang van ruimtevaart als strategische technologie voor onderwerpen als klimaat en leefomgeving en veilige communicatie. De Koningen krijgen een rondleiding door het ESTEC testcentrum en gaan in gesprek met medewerkers over verschillende ESA-missies waaraan Nederland en Spanje samenwerken, zoals de Ariane 6, het Europese satelliet-navigatie systeem Galileo en het meten van de uitstoot van broeikasgassen vanuit de ruimte.
Avond
Contraprestatie
‘s Avonds bieden Koning Felipe en Koningin Letizia het Koninklijk Paar een receptie aan in Museum STRAAT in Amsterdam. Hierbij is ook de Prinses van Oranje aanwezig. Tijdens de receptie openen de Koninklijke Paren een expositie van tien Spaanse en Nederlandse muurschilders. De tentoonstelling is tot en met 2 juni te bezoeken. Na de receptie neemt het Koninklijk Paar afscheid van de Spaanse Koning en Koningin.
RVD, nr. 95
Toespraken
-
Korte toespraak van Koning Willem-Alexander aan het einde van het staatsbezoek van Koning Felipe en Koningin Letizia van Spanje, Straat Museum Amsterdam
De toespraak is uitgesproken in het Engels.
-
Toespraak van Koning Willem-Alexander bij het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek van Koning Felipe en Koningin Letizia van Spanje, Koninklijk Paleis Amsterdam
De toespraak is uitgesproken in het Engels.