Beeld: ©Patrick van Katwijk

Staatsbezoek aan India

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten op uitnodiging van president Ram Nath Kovind een staatsbezoek aan de Republiek India. Het bezoek vond plaats van 14 tot en met 18 oktober 2019. 

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De samenwerking tussen India en Nederland en de Europese Unie is van strategisch belang, ook vanwege de opkomst van India als Aziatische grootmacht en India’s rol in de regio. Tijdens het staatsbezoek was er onder meer aandacht voor:

  • watertechnologie en maritieme ontwikkelingen
  • gezondheid
  • duurzame landbouw
  • sociale initiatieven
  • cultureel erfgoed

De Koning en Koningin werden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. 

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat leidden gelijktijdig een brede handelsmissie naar India om het potentieel voor economische samenwerking te benutten.

Welke plekken bezocht het Koninklijk Paar?

14 en 15 oktober 2019: New Delhi

Op de eerste dag onder meer kranslegging bij het  Ghandi-monument en een bezoek aan de Barapullah Drain. Op de tweede dag een bezoek aan de 25ste editie van de India Tech Summit en aan een publieke school waar aandacht is voor het project ‘Go-Girls-Go’. Aansluitend spreekt het Koninklijk Paar in het Mausoleum van Safdarjung met ongeveer vijftig Indiase alumni die na het afronden van een studie in Nederland naar India zijn teruggekeerd.

16 oktober 2019: Mumbai

Onder meer een bezoek aan Tiny Miracles. Deze organisatie richt zich op het creëren van duurzame werkgelegenheid en het verlenen van sociale dienstverlening aan de medewerkers. Plus: een bezoek aan de tentoonstelling ‘Indo-Nederlandse interacties in de tijd van Rembrandt’ in het Chhatrapati Shivaji Museum. De derde dag wordt afgesloten met een kort bezoek aan de Gateway of India, die speciaal voor deze gelegenheid wordt uitgelicht met een Nederlands tafereel.

17 en 18 oktober 2019: de staat Kerala

Op de vierde dag van het staatsbezoek onder meer een bezoek aan Mattancherry Palace, ook wel het Dutch Palace genoemd, in de stad Kochi. Verder bezoeken de Koning en Koningin het bedrijf Nedspice dat gericht is op duurzame landbouw. Op de laatste dag van het staatsbezoek maakt het Koninklijk Paar een rondvaart op de zogenoemde ‘backwaters’ rond Alleppey.