Woensdag 11 oktober 2017: Lissabon

De tweede dag van het staatsbezoek startte met een bezoek aan het Champalimaud Centre for the Unknown in Lissabon.

Champalimaud Centre for the Unknown

Het instituut heeft laboratoria voor hoogwaardig biomedisch onderzoek en een geavanceerde kliniek voor de behandeling van kankerpatiënten. De Koning en Koningin namen kennis van de behandelmethoden en samenwerkingsverbanden met Nederland. 

  • Het Koninklijk Paar bezoekt het Champalimaud Centre for the Unknown.
    Beeld: ©ANP / Remko de Waal

Ontmoeting met studenten

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken met studenten van de Universiteit van Lissabon over de toekomst van de Europese Unie, migratie en de gedeelde waarden van Nederland en Portugal. De Universidade de Lisboa is de grootste universiteit van Portugal met een budget van €350 miljoen per jaar, 3000 professoren, 3500 ondersteunende werknemers en ongeveer 50.000 studenten.

Trade Lunch

Tijdens de Trade Lunch ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de deelnemers van de parallelle economische missie en hun Portugese netwerk en waren zij getuige van de ondertekening van enkele samenwerkingscontracten.

De Taag

  • Beeld: ©ANP / Remko de Waal

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima poseren aan de rivier de Taag.

Museo Nacional Arte Antiga

De Koning en de Koningin openden een tijdelijke expositie in het Museu Nacional de Arte Antiga. Het Rijksmuseum had voor deze gelegenheid Landschap met stenen brug van Rembrandt in bruikleen gegeven. Daarnaast waren stukken uit de Koninklijke Verzamelingen te zien.

  • Beeld: ©ANP / Frank van Beek

Concert in Teatro Nacional Dona Maria II

’s Avonds boden de Koning en Koningin aan de president en Portugese genodigden een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De Nederlands-Friese zangeres Nynke Laverman en fadozangeres Cristina Branco verzorgden deze contraprestatie in Teatro Nacional Dona Maria II.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Robin Utrecht
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Solink/Nederlandse ambassade