Staatsieportretten van de Koning

RVD, nr. 218: Het Mondriaan Fonds krijgt van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de opdracht en het budget om drie staatsieportretten van Zijne Majesteit de Koning te laten vervaardigen. Het gaat om drie verschillende, tweedimensionale portretten.

De procedure voor de ontwikkeling van deze reproduceerbare kunstwerken is als volgt: het Mondriaan Fonds stelt een aantal scouts aan die namen van kunstenaars voordragen. Een expertcomité stelt uit deze lijst een shortlist op. De geselecteerde kunstenaars maken vervolgens met een werkbudget een voorstudie. Op basis van deze voorstudies kiest het expertcomité welke kunstwerken worden vervaardigd. Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de uitvoering en het begeleiden van deze procedure.

De kosten voor het vervaardigen van de staatsieportretten bedragen circa 370.000 euro. Deze kosten zijn onder andere voor de materiaalkosten en het afkopen van de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken, het honorarium voor de opdracht, de voorstudies, de scouts en het expertcomité.

Het voornemen is dat in het voorjaar van 2014 de portretten van de Koning gereed zijn. Ministeries, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen deze dan bestellen. Tegen die tijd worden ook de bestelprocedure en de kostprijs van de kunstwerken bekend gemaakt.

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het bevordert bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars en instellingen die van belang zijn voor de beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland.