24 mei Memorial Day in Margraten

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Margraten

Koning Willem-Alexander is ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Marcel van Hoorn
Koning Willem-Alexander is aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Tijdens Memorial Day herdenken de Verenigde Staten jaarlijks op de laatste maandag in mei al hun omgekomen militairen. De herdenkingsbijeenkomst in Margraten vindt traditiegetrouw plaats op de zondag ervoor. De Koning legt tijdens de herdenking de eerste krans.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Marcel van Hoorn
De Koning legt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Margraten de eerste krans.

Tijdens de herdenking houden ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland Pete Hoekstra en gouverneur van Limburg Theo Bovens een korte toespraak. Ook minister Bijleveld van Defensie is bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Marcel van Hoorn
Ambassadeur van de V.S. in Nederland Pete Hoekstra en gouverneur van Limburg Theo Bovens spreken tijdens de herdenkingsplechtigheid. Ook minister Bijleveld van Defensie is aanwezig.

Na de ceremonie spreekt Koning Willem-Alexander met de hoofdopzichter van de American Battle Monuments Commission in Margraten en met een Nederlandse gezin dat een graf van een Amerikaanse soldaat heeft geadopteerd. Zij onderhouden contact met de Amerikaanse nabestaanden van de omgekomen soldaat en leggen regelmatig bloemen op het graf.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.