Koning aanwezig bij Memorial Day in Margraten

Zijne Majesteit de Koning is zondagmiddag 24 mei ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. De Koning legt tijdens de herdenking de eerste krans. Vanwege de uitbraak van het coronavirus COVID-19  wordt de herdenking dit jaar in aangepaste verkorte vorm gehouden, zonder publiek.

Tijdens Memorial Day herdenken de Verenigde Staten jaarlijks op de laatste maandag in mei al hun omgekomen militairen. De herdenkingsbijeenkomst in Margraten vindt traditiegetrouw plaats op de zondag ervoor. De Amerikaanse Begraafplaats Margraten werd op 10 november 1944 in gebruik genomen door het Amerikaanse leger. Het in september 1944 door de Amerikanen bevrijdde grondgebied werd destijds door de Nederlandse regering permanent ter beschikking gesteld als begraafplaats.

Tijdens de herdenking houden ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland Pete Hoekstra en gouverneur van Limburg Theo Bovens een korte toespraak. Ook minister Bijleveld van Defensie is bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig. Na de ceremonie spreekt de Koning met de hoofdopzichter van de American Battle Monuments Commission in Margraten en met een Nederlands gezin dat een graf van een Amerikaanse soldaat heeft geadopteerd. Zij onderhouden contact met de Amerikaanse nabestaanden van de omgekomen soldaat en leggen regelmatig bloemen op het graf.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 81