Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij 75e herdenking Slag om Arnhem

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn aanwezig bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem op vrijdagavond 20 september in Arnhem. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spreekt tijdens de herdenking. Minister Bijleveld van Defensie en minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media zijn eveneens aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Gemeente Arnhem
Ceremonie voor de 75e herdenking van de Slag om Arnhem op het Airborneplein.

Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven wonen de herdenkingsbijeenkomst bij in de Eusebiuskerk en lopen daarna mee in de stille tocht naar het Airborneplein waar kransen worden gelegd. Aansluitend brengen militairen en veteranen een eregroet aan de aanwezige Britse en Poolse veteranen die in 1944 tijdens de Slag om Arnhem hebben gevochten. De avond wordt afgesloten bij de John Frostbrug met ‘Bridge to Liberation’, een show waarin persoonlijke verhalen worden verteld met muziek, dans en film.

Operatie Market Garden, waar de Slag om Arnhem deel van uitmaakte, was een van de grootste land- en luchtoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 probeerden Britse, Amerikaanse en Poolse troepen de Rijn over te steken en de Duitse bezetter terug te dringen. De operatie mislukte. 90.000 mensen moesten evacueren. Arnhem lag in puin. Uiteindelijk werd de stad pas in april 1945 bevrijd.

Elk jaar wordt de Slag om Arnhem herdacht in aanwezigheid van veteranen en vele gasten uit binnen- en buitenland, om de gebeurtenissen van toen te herdenken en om stil te staan bij de waarde van leven in vrede, veiligheid en vrijheid.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 197