Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt vrijdagmiddag 9 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6.500 euro. Na de feestelijke uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

Vergroot afbeelding Logo Koninklijke Prijs voor vrije schilderkunst 2015
Beeld: ©Koninklijke Prijs voor vrije schilderkunst 2015

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijk Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden ruim 220 kunstenaars beeldmateriaal in.

Op de tentoonstelling kunnen bezoekers met hun smartphone informatie opvragen over de kunstenaar en zijn werk. Daarnaast kan de bezoeker een stem uitbrengen op zijn favoriete werk. Nieuw dit jaar is de Kleine Kunst Kenner voor kinderen (6 t/m 12 jaar). Aan de hand van opdrachten gaan zij op zoek naar hun favoriete schilderij. Kinderen kunnen ook een stem uitbrengen op hun favoriete werk. Het schilderij met de meeste stemmen wordt verloot onder de bezoekers die op het werk hebben gestemd.

De tentoonstelling is open voor publiek van 10 oktober t/m 15 november. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur (tijdens herfstvakantie ook geopend op maandag).

RVD, nr. 314