Koning bezoekt Overschild en Siddeburen voor gesprekken met gedupeerden aardgaswinning en impact coronacrisis

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen in de gemeente Midden-Groningen. Beide dorpen zijn zwaar getroffen door de bevingen als gevolg van de gaswinning. Vanwege de coronacrisis (COVID-19) worden de gedupeerden van de aardgaswinning geconfronteerd met aanvullende problematiek.

De Koning startte zijn bezoek in Overschild in dorpshuis De Pompel. Daar nam hij deel aan een rondetafelgesprek met enkele inwoners uit het dorp en burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen. De aanwezigen vertelden over hun ervaringen met de bevingen en de invloed daarvan op hun dagelijks leven. Na het gesprek bezocht de Koning tijdens een rondwandeling de dorpskern. Deze wordt grotendeels gesloopt vanwege de aardbevingsschade. Er komt duurzame nieuwbouw voor in de plaats. De wandeling leidde ook langs woningen en panden die worden versterkt en verduurzaamd. Het herinrichtingsplan voor de dorpskern is in overleg met de inwoners  van Overschild tot stand gekomen.

Vervolgens bezocht de Koning het nabij gelegen dorp Siddeburen. Onlangs is daar in de voormalige Protestantse kerk een aardbevingsbestendig en duurzaam multifunctioneel centrum (MFC) in gebruik genomen. Het MFC huisvest onder meer een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapiepraktijk, kantoorruimte voor zorgorganisaties, een bibliotheek en een algemene ruimte waar de dorpsverenigingen, clubs en dorpsbewoners gebruik van kunnen maken. Bij aankomst kreeg de Koning een rondleiding door het centrum. Aansluitend sprak hij met de gebruikers van het MFC, vertegenwoordigers van enkele verenigingen, vrijwilligersorganisaties en dorpsbewoners over hun ervaringen met de aardbevingsproblematiek. Ook kwam de impact van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan ter tafel. Veel van de activiteiten in het MFC richten zich op verbinden en samenwerken.  De medewerkers vertelden over hoe zij deze hebben aangepast om toch zoveel mogelijk van de activiteiten op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan.

Het bezoek van de Koning is een vervolg op eerdere bezoeken aan de provincie Groningen waarbij de gevolgen van de gaswinning voor de bewoners van door bevingen getroffen gebieden centraal stonden. Deze bezoeken vonden plaats op 16 mei 2019 in Appingedam, 21 september 2017 op het Universiteitsterrein Zernike in Groningen, 14 september 2016 in Leermens, 20 juni 2015 in Uithuizermeeden, 15 mei 2014 in Middelstum, 4 april 2013 in Dorkwerd.

RVD, nr. 90