Koningin Máxima spreekt digitaal met Ivoorkust over digitale financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt donderdag 17 juni digitaal met regeringsvertegenwoordigers van de Republiek Côte d’Ivoire over het belang van digitale financiële diensten voor de economische ontwikkeling van het land. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering  voor ontwikkeling (UNSGSA).

In Ivoorkust heeft 41% van de mensen boven de vijftien jaar een bankrekening (Global Findex 2017). In 2014 was dit nog 34%. De toename komt met name door het gebruik van digitale betaalmethoden en kleine leningen. Mensen met een laag inkomen, kleine ondernemingen, vrouwen en mensen die in afgelegen gebieden wonen maken het minst gebruik van financiële diensten. Dit beperkt hun ontwikkelingsmogelijkheden. Volgens recent onderzoek van de Wereld Bank Groep (2020) moest circa 37% van de bedrijven in Ivoorkust tijdelijk de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Het gaat met name om kleine ondernemingen. Het onderzoek laat ook zien dat 71% van de huishoudens in het land kampt met een zodanige daling van inkomsten, dat zij de kosten voor de basisbehoeften voor levensonderhoud niet meer kunnen betalen.

Koningin Máxima heeft bilaterale overleggen met de minister-president van Ivoorkust, Patrick Achi, de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Kobenan Kouassi Adjoumani, de minister van Financiën, Adama Coulibaly, de minister van Digitale Economie, Telecommunicatie en Innovatie, Roger Felix Adom en de minister van Handel en Industrie, Souleymane Diarrassouba. Zij bespreekt met hen wat er qua beleid en regelgeving nodig is voor goede toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten, in het bijzonder voor achtergestelde groepen. Ook staat de rol van financiële inclusie in het economisch herstel tijdens en na de coronacrisis op de agenda. Tijdens een virtueel veldbezoek spreekt Koningin Máxima over de specifieke behoeften van mkb-ondernemers die gebruik maken van digitale financiële diensten. Maatwerk kan bijdragen aan de opbouw van een financiële buffer en meer inkomen, waardoor mensen kunnen investeren in hun toekomst en zichzelf beter kunnen beschermen.

Het Afrikaanse continent behoort tot één van de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Begin maart sprak zij met president Ramaphosa van Zuid-Afrika, tevens voormalig voorzitter van de Afrikaanse Unie. In april bracht zij een virtueel bezoek aan Togo, in januari aan Senegal waar zij ook sprak met gouverneur Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO). Deze bank bedient de landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU). Ivoorkust is één van de acht landen van de WAEMU. De andere leden zijn Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.

RVD, nr. 182