Koningin Máxima spreekt online met BCEAO gouverneur Koné over digitale financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagochtend 9 september online gesproken met gouverneur Tiémoko Meyliet Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) over het belang van regionale hervormingen voor betere digitale financiële diensten. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Het gesprek met gouverneur Koné is een vervolg op de digitale VN-landenbezoeken van Koningin Máxima dit jaar aan Ivoorkust, Togo en Senegal (RVD-persberichten 182, 113 en 13). De gouverneur nam ook deel aan deze gesprekken. De focus van de landenbezoeken lag op veilige, betaalbare en toegankelijke digitale financiële diensten om mensen meer kansen te geven op economische ontwikkeling. Het gaat in het bijzonder om lage inkomensgroepen, vrouwen, het midden- en kleinbedrijf en kleine boerenbedrijven. Financiële diensten kunnen mensen helpen bij het opbouwen van een financiële buffer en dragen bij aan het investeren in een betere toekomst. Ook werd gesproken over de rol van financiële inclusie in het economisch herstel tijdens en na de coronacrisis.

De BCEAO is de centrale bank voor de acht lidstaten van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU); Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo. Binnen de WAEMU heeft 60% van de mensen boven de 15 jaar toegang tot formele financiële diensten. In 2014 was dit 37% (Jaaroverzicht BCEAO 2019, Financiële Inclusie in de WAEMU). Koningin Máxima en gouverneur Koné spraken elkaar in december 2020 voor het eerst digitaal over de invoering van de strategie voor financiële inclusie die de BCEAO in 2016 aan de WAEMU landen presenteerde.

RVD, nr. 154