Koningin Máxima bezoekt museum het Schoenenkwartier

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagochtend 23 april een werkbezoek aan museum het Schoenenkwartier in Waalwijk. In het in 2022 heropende Schoenenkwartier bevindt zich naast het museum ook een kenniscentrum en het Schoenenlab: een podium voor nieuw ontwerptalent, een professionele werkplaats en een studiecentrum ineen. Waalwijk ligt in het hart van De Langstraat, de streek waar zich van oudsher de Brabantse schoen- en lederindustrie bevindt. Hedendaagse ontwerpers en makers bouwen voort op die traditie. Het werkbezoek vindt plaats in het kader van aandacht voor design, ambacht en ondernemerschap.

Koningin Máxima krijgt een rondleiding van vrijwilligers door de tentoonstelling ‘De geschiedenis van De Langstraat’. Vervolgens bezoekt zij de nieuwe tentoonstelling ‘Trek de stoute schoenen aan’. Scholieren laten op een catwalk hun ontwerpen zien van een schoolproject met als thema ‘Ontwerp je stoutste schoenen’. In het Schoenenlab ontmoet Koningin Máxima ambachtelijke schoenmakers en studenten van vakopleidingen die in deze werkplaats ambacht combineren met innovatieve technieken. Daarna krijgt zij toelichting op het werk van artist in residence Maxim Verheul, die de klomp als fashion item wil herintroduceren. Tenslotte gaat Koningin Máxima in gesprek met innovatieve bedrijven en ondernemers verwant aan de schoen- en lederindustrie in de regio en een aantal nieuwe makers. Zij vertellen hoe traditie voortleeft en hoe nieuwe vormen van bedrijvigheid ontstaan in De Langstraat.

Koningin Máxima bracht eerder onder andere een werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven, Design Academy Eindhoven en het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Ook bezocht ze Nederlandse ontwerpers en ondernemers die exposeerden tijdens de Milan Design Week en tijdens de Dutch Design Week (DDW) in 2011, 2016 en 2023.

RVD, nr. 94