Koningin Máxima bezoekt Filipijnen in kader van financiële diensten en financiële gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandagavond 20 tot en met donderdag 23 mei de Republiek der Filipijnen als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het bezoek gaat over het bevorderen van financiële inclusie en het thema financiële gezondheid.

Dinsdag staan er twee veldbezoeken op het programma. Koningin Máxima spreekt op een eiland met een vissersgemeenschap over de positieve impact van digitale financiële diensten van CARD-RBI op hun inkomen en financiële gezondheid. Vissers behoren tot de groep mensen die het meest uitgesloten is van financiële diensten. De eilanden waar zij wonen zijn vaak afgelegen en hebben een beperkte (financiële) infrastructuur. CARD-RBI is een bank die financiële producten ontwikkelt voor moeilijk bereikbare en lage inkomensgroepen. Het gaat onder meer om spaarvormen, leningen en verzekeringen. Dit laatste gebeurt in samenwerking met Pioneer Insurance.

Koningin Máxima bezoekt verder in een stadje op het vasteland een ‘sari-sari store’. Dit is een kleine buurtwinkel. Kleinschalige ondernemers krijgen meestal geen lening bij een reguliere bank en hebben slechte toegang tot snel leverbare, laaggeprijsde producten. Fintech GrowSari biedt zowel betaalbare leningen als goed geprijsde voorraadgoederen met een snelle levering. Daarnaast kunnen klanten via GrowSari in de winkel rekeningen betalen, vliegtickets kopen, hun telefoon opladen, etc. Dit bevordert zowel groei van de winkel als het serviceniveau in de buurt.

Op de Filipijnen is het aantal volwassenen met minimaal een (bank)rekening gestegen van 26,6 procent in 2011 naar 51,4 procent in 2021 (Global Findex Wereldbank). Ondanks de toename zijn er landelijk grote verschillen. De Filipijnen behoren tot de groep van tien landen met het hoogste aantal volwassenen zonder financiële diensten, circa 37,6 miljoen. Dit heeft mede te maken met de geografie. Het land bestaat uit ruim 7000 eilanden waarvan een groot aantal dunbevolkt en beperkt bereikbaar is. Telecomverbindingen zijn vaak ontoereikend. Voor financiële instellingen is het daarom moeilijk en niet lonend om hun diensten aan te bieden. Met name mensen met een laag inkomen, kleinschalige ondernemingen, kleinschalige boerenbedrijven, vissersgemeen-schappen en vrouwen moeten het nog zonder veilige en betaalbare financiële diensten stellen.

Woensdag heeft Koningin Máxima in Manilla een focusgroep met vrouwen over de bijdrage van financiële diensten aan hun financiële gezondheid en veerkracht. Zowel in haar VN-werk als in Nederland pleit zij ervoor om financiële gezondheid als uitgangspunt te nemen voor het ontwikkelen van beleid en financiële producten die zijn afgestemd op wat mensen nodig hebben. Bijvoorbeeld een verzekering die gekoppeld is aan een lening en eenvoudige spaarproducten, zodat mensen zich kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers en kunnen investeren in hun toekomst. De Global Findex 2021 laat zien dat 68 procent van de Filipijnen zich zorgen maakt over hun financiële gezondheid.

Koningin Máxima heeft verder in Manilla gesprekken met onder anderen president Ferdinand R. Marcos, Jr., minister van Financiën Ralph G. Recto, gouverneur van de Bangko Sentral ng Pilipinas dr. Eli M. Remolona, Jr., minister van de autoriteit Nationale Economie en Ontwikkeling (NEDA) dr. Arsenio M. Balisacan en de president van de Asian Development Bank Masatsugu Asakawa. Verder zijn er rondetafelgesprekken met ontwikkelingspartners, financiële instellingen en fintech bedrijven. Thema’s zijn het bevorderen van samenwerking en het ontwikkelen van innovaties voor betere financiële inclusie en financiële gezondheid. Ook bezoekt Koningin Máxima de Anteneo de Manila Universiteit. De universiteit en non-profitorganisatie Co-Develop lanceren een Technical Resource Lab waar Filipijnse publieke en private instellingen gezamenlijk kunnen bouwen aan digitale publieke diensten en deze binnen een veilige en verantwoorde omgeving kunnen testen om onder meer financiële inclusie te bevorderen.

Koningin Máxima wordt bij het bezoek vergezeld door een aantal vertegenwoordigers van de Reference Group, met wie zij sinds 2009 samenwerkt: Alliantie voor Financiële Inclusie, Better than Cash Alliance, Consultative Group to Assist the Poor, en de Wereldbank. Zij bezocht de Filipijnen eerder in 2015.

RVD, nr. 135