Koningin Máxima bezoekt cultuurpodia Nijmegen

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 1 december in Nijmegen een werkbezoek gebracht aan de Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronacrisis op het ondernemerschap en de bedrijfsvoering van theaters en concertzalen.

Koningin Máxima sprak in het concertgebouw met het management en met medewerkers over de gevolgen van de coronamaatregelen voor de programmering, over de impact van de crisis op het personeel en over de verwachtingen voor de komende periode. Tijdens een rondleiding door De Vereeniging sprak Koningin Máxima met technici over nieuwe vaardigheden zoals streaming die zij zich de afgelopen maanden hebben eigen gemaakt. Met de rector magnificus, medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit en met medewerkers van beide Nijmeegse podia ging Koningin Máxima in gesprek over de samenwerking tussen de organisaties in coronatijd. Ook kwam het gebruik van de verschillende ruimtes voor onderwijs en toetsen aan bod.

In de Stadsschouwburg verzorgde de Nijmeegse singer-songwriter Ruben Schaap een kort optreden. Aansluitend volgde op het podium van de schouwburg een rondetafelgesprek met culturele partners uit de stad en uit de regio Arnhem-Nijmegen. In dit gesprek kwamen onder andere de initiatieven van podiumorganisaties om de crisis door te komen en de samenwerking in de regio op cultureel gebied ter sprake.

De afgelopen maanden zijn er met inachtneming van de coronamaatregelen voor kleine groepen publiek voorstellingen en concerten verzorgd in de Stadsschouwburg en De Vereeniging. Hiernaast zijn verschillende ruimtes van beide podia zo ingericht dat dagelijks een paar honderd studenten van de Radboud Universiteit op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar fysiek onderwijs kunnen volgen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie. Tijdens de werkbezoeken worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 242