Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan ondernemers in non-food retail

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagochtend 28 januari een digitaal werkbezoek gebracht aan brancheorganisatie INretail en winkelondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Het werkbezoek in de non-food retail stond in het teken van de impact van de coronapandemie.

Ondernemers in de non-food retail worden zwaar getroffen door de coronacrisis en de daaraan verbonden maatregelen. Twee coronagolven en twee lockdowns vragen veel van de reserves van de ondernemers in deze tak van de detailhandel, waaronder kleding-, schoenen- en sportzaken en meubelwinkels. Inmiddels komen ook bedrijven die in de basis financieel gezond zijn in de negatieve cijfers.

De ondernemers vertelden Koningin Máxima onder meer over de gemiste verkoop in de decembermaand, die vaak een groot deel van de seizoensomzet genereert. Bedrijven blijven met onverkochte (winter)voorraden zitten en missen het geld om de voorjaarscollectie te betalen die rond deze tijd geleverd wordt. Sommige ondernemers hebben wel regelingen kunnen treffen met leveranciers, maar de vaste lasten blijven doorlopen. De overheidsvergoedingen geven lucht, maar de maandelijkse kosten zijn hoger dan de tegemoetkomingen en leggen grote druk op de liquiditeit van de onderneming. 

Voor ondernemers die niet vanuit voorraad werken, maar op basis van bestellingen, worden de komende maanden extra zwaar omdat orders enorm zijn terug gelopen.

Daarbij kwam aan bod dat een aantal ondernemers geen aanspraak kan maken op de vastelastenvergoeding TVL, bij minimaal 30% omzetverlies. Voor wie oktober nog een redelijk goede maand was, wordt de 30% niet gehaald omdat per kwartaal beoordeeld wordt.  

Tijdens het werkbezoek was ook aandacht voor de thuissituatie. Koningin Máxima sprak met de ondernemers over de impact van het thuiswerken op het (familie-)bedrijf en de mentale belasting om het gezin en medewerkers gemotiveerd te houden.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 27