Openingswoord Koningin Máxima bij presentatie plannen MIND Us op Paleis Noordeinde


Goedemiddag! Hartelijk welkom op Paleis Noordeinde. Wat fijn dat u er bent. U vertegenwoordigt heel verschillende organisaties, uit het onderwijs, de zorg, de wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven en het vrijwilligerswerk. Maar toch zijn we allemaal verbonden door één missie: het versterken van de mentale gezondheid van jongeren. 

Zonder u – zonder jullie - gaat het niet, dus ik ben heel blij dat iedereen meedoet. 

Het waren volle maanden! Sinds de lancering van MIND Us op 30 maart hebben we niet stilgezeten. Vandaag zetten we een heel belangrijke stap; het bestuur presenteert zijn concrete programma om onze jongeren meer grip te laten krijgen op hun mentale gezondheid. Een programma met acties en projecten die echt werken en aansluiten bij hún leefwereld. 

Als erevoorzitter heb ik de afgelopen maanden veel werkbezoeken afgelegd. Soms ook samen met u; minister Dijkgraaf en staatssecretaris Van Ooijen. Van dichtbij heb ik uw betrokkenheid bij onze jongeren gezien. Fijn dat u ook vandaag aanwezig bent.

In Leiden, Beverwijk, Delft en Emmeloord spraken we met studenten en scholieren. Hier in Den Haag keken we hoe we jongeren online kunnen ondersteunen. Het viel mij steeds weer op hoe belangrijk jongeren het zélf vinden om mentale gezondheid uit de taboesfeer te halen. En hoe spannend het is om over je gevoelens te praten. Maar ik zag ook hoe fijn het was als ze die stap hadden gezet. 

Dan ben je echt dapper als je het mij vraagt! Want het is spannend om te zeggen dat het even niet zo goed gaat. Het vraagt moed om je kwetsbaar op te stellen. Maar het is niet erg als iets niet goed gaat, als iets niet lukt. Je hoeft niet altijd een topprestatie te leveren. Ook minder goede dagen horen erbij. 

Mijn droom is dat we over tien jaar open zijn over onze gevoelens; positieve én negatieve gevoelens. Het leven is geen rechte lijn, ups en downs horen erbij. En falen soms ook. Daar leren we van, daar worden we sterker van. 

Met uw hulp wordt deze droom hopelijk werkelijkheid. Ik ben ongelofelijk blij en trots dat zo veel partners samen met MIND Us aan de slag willen. U brengt allemaal uw eigen unieke en cruciale expertise, ervaring en netwerk in. 

Ik realiseer mij ook dat we nog veel niet weten. De wetenschap speelt hier een belangrijke rol. Samen moeten we gaan ontdekken wat echt werkt. MIND Us is een learning community waarin we ons committeren om te blijven evalueren en bijsturen. 

MIND Us is niets zonder jongeren. We doen het vóór hen en mét hen. Daarom installeert het bestuur straks de eerste leden van de Raad van Richting. Deze Raad, met uitsluitend jongeren, zal het bestuur adviseren en erop toezien dat jongeren centraal blijven staan in het programma. 

Ik wil alle jongeren die vandaag aanwezig zijn en die hebben bijgedragen aan het programmaplan dan ook nogmaals enorm bedanken. Dank voor jullie openheid, voor het tonen van jullie gevoelens, voor jullie dapperheid. 

En dank aan u allen dat u zich met MIND Us hard wilt maken voor de mentale gezondheid van onze jongeren. We gaan aan de slag!