Koninklijke Familie bij uitreiking Prins Claus Impact Awards 2022

Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn woensdag 7 december in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Impact Awards 2022. Prins Constantijn reikt als erevoorzitter van het bestuur van het Prins Claus Fonds de prijzen uit aan zes kunstenaars en cultuurbeoefenaars die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

De awards worden uitgereikt aan: Alves Lacerda Krenak (Brazilië) inheemse leider, milieuactivist, filosoof, dichter en schrijver; Alain Gomis (Senegal) Frans-Senegalese filmregisseur en scenarioschrijver; Hassan Darsi (Marokko), beeldend kunstenaar wiens werk kritisch denken over openbare ruimtes en burgerschap promoot; Luis Manuel Otero Alcántara (Cuba) kunstenaar en mensenrechtenverdediger; María Medrano (Argentinië) schrijver, dichter, redacteur en een activist voor de rechten van vrouwelijke gevangenen en mensen in de LGBTQIA+ gemeenschap; May al-Ibrashy (Egypte), architecte van wie het werk gemeenschappen betrekt bij het behoud, het herstel en de herbestemming van erfgoed.

Het Prins Claus Fonds is in 1996 opgericht ter ere van de toewijding van Prins Claus aan cultuur en ontwikkeling. Het fonds beschouwt cultuur als een basisbehoefte. In gebieden waar culturele expressie onder druk staat, steunt, verbindt en eert het fonds kunstenaars en cultuur. Sinds 2021 richt het Prins Claus Fonds zich op het ondersteunen van individuen middels drie categorieën awards: jaarlijkse Seed Awards; thematische Mentorschap Awards; en Impact Awards die de uitzonderlijke inzet van rolmodellen belonen en om de twee jaar worden uitgereikt.

RVD, nr. 301