Prof.mr. Pieter van Vollenhoven onthult vliegeniersmonument WOII in Giessenburg

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven onthult zaterdagmiddag 2 mei 2015 het vliegeniersmonument WOII in Giessenburg. Het monument is een blijvend gedenkteken aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op het grondgebied van de huidige gemeente Giessenlanden.

Vergroot afbeelding Prof.mr. Pieter van Vollenhoven onthult in Giessenburg het vliegeniersmonument WOII.
Beeld: ©Cor de Kock
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven onthult het vliegeniersmonument WOII.

Het vliegeniersmonument is gerealiseerd door de stichting vliegeniersmonument WOII. De stichting, opgericht ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding, is een particulier initiatief bestaande uit vertegenwoordigers van historische en geschiedkundige verenigingen uit Giessenlanden. De stichting heeft niet alleen het vliegeniersmonument gerealiseerd, maar zet zich ook in om de geschiedenis aan de volgende generaties door te geven. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van een lesprogramma aan de basisscholen in de gemeente Giessenlanden.

Het monument is opgericht voor de bemanning van de zes geallieerde vliegtuigen die op het Giessenlandse grondgebied zijn neergestort. Daarbij zijn veertien van de zesendertig bemanningsleden gesneuveld. De omgekomen bemanningsleden waren afkomstig uit Amerika (2), Canada (1) en Groot-Brittanniƫ (11).

RVD, nr. 74