Inkomende staatsbezoeken
Een inkomend staatsbezoek is een bezoek van een buitenlands staatshoofd aan Nederland. Per regeringsperiode is er één staatsbezoek van een staatshoofd aan een ander land, na enige tijd gevolgd door een contra-staatsbezoek.
Overzicht staatsbezoeken aan Koning Willem-Alexander
- Staatsbezoek Koning en Koningin van Spanje (17 en 18 april 2024)
- Staatsbezoek president van Republiek Korea (12 en 13 december 2023)
- Staatsbezoek president van Frankrijk (11 en 12 april 2023)
- Staatsbezoek president van Italië (9 t/m 11 november 2022)
- Staatsbezoek president van India (5 en 6 april 2022)
- Staatsbezoek president van Kaapverdië (10 en 11 december 2018)
- Staatsbezoek president van Singapore (21 en 22 november 2018).
- Staatsbezoek president van Argentinië (27 en 28 maart 2017).
- Staatsbezoek Koning en Koningin van België (28 t/m 30 november 2016).
- Staatsbezoek president van China (22 en 23 maart 2014).
Bij een troonswisseling brengt het nieuwe staatshoofd eerst een bezoek aan het land van het langer-zittende staatshoofd. Net als een uitgaand staatsbezoek bestaat een inkomend staatsbezoek uit een aantal vaste onderdelen. De Koning is bij een aantal van deze vaste onderdelen aanwezig. Dat geldt ook voor andere leden van het Koninklijk Huis, als hun agenda dat toelaat.
Programma inkomend staatsbezoek
Bij een inkomend staatsbezoek wordt het staatshoofd meestal op de eerste dag ontvangen met militair ceremonieel in Amsterdam. Hij of zij inspecteert de erewacht, legt meestal een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. 's Avonds biedt de Koning op het Koninklijk Paleis Amsterdam een staatsbanket aan, waar beide staatshoofden een toespraak houden.
Op de tweede dag van het staatsbezoek heeft het bezoekende staatshoofd een tête-à-tête met de minister-president in Den Haag; dit is een kort samenzijn onder vier ogen. Verder is er een regeringslunch, aangeboden door de minister-president. Daarna kan het bezoekende staatshoofd zijn landgenoten die in Nederland wonen ontmoeten, georganiseerd door de ambassade. Daarnaast kan het bezoekende staatshoofd 's avonds een contraprestatie aanbieden. Een contraprestatie bestond vroeger uit een tweede staatsbanket, maar wordt tegenwoordig ook vaak ingevuld door bijvoorbeeld een culturele voorstelling.
De derde dag bezoekt het staatshoofd vaak iets karakteristieks voor het land. Dit kan cultureel of economisch van aard zijn.
Gasten overnachten in principe op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij een inkomend staatsbezoek wordt aan het bezoekende staatshoofd vaak de Orde van de Nederlandse Leeuw verleend en aan de echtgenoot of echtgenote het Grootkruis in de Kroonorde van de Huisorde van Oranje. Voorafgaand aan het staatsbanket worden versierselen uitgereikt die daarbij horen en worden geschenken uitgewisseld.
Staatsbanket
Een staatsbanket is een feestelijke maaltijd tijdens het staatsbezoek. Het is een vast onderdeel van een staatsbezoek. De staatshoofden en gasten zijn gekleed in rokkostuum of lange avondjurk.
Aan het begin van het staatsbanket houden beide staatshoofden een toespraak. Tijdens het staatsbanket zit aan de rechterhand van het staatshoofd het bezoekende staatshoofd. Ook zitten aanwezige familieleden aan dezelfde tafel, met daarnaast de belangrijkste genodigden.