Staatsbezoek aan Canada - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van Hunne Excellenties David Johnston, Gouverneur-Generaal van Canada en zijn echtgenote Sharon Johnston van woensdag 27 mei tot en met vrijdag 29 mei 2015 een staatsbezoek aan Canada (zie RVD-persbericht, nr. 40). De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het parlement
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het parlement in Ottawa.

Tijdens het staatsbezoek wordt stilgestaan bij de grote bijdrage van Canada aan de bevrijding van Nederland. In 2015 viert Nederland 70 jaar bevrijding. Het staatsbezoek biedt de mogelijkheid Canada te bedanken de bijdrage aan zeventig jaar vrede en vrijheid in Nederland en in Europa. Daarnaast biedt het staatsbezoek de mogelijkheid om kennis te maken met Nederlandse emigranten. In Canada hebben meer dan 1 miljoen van de in totaal 34 miljoen Canadezen Nederlandse wortels waarmee Nederlanders een van de grootste immigrantengroepen en een van de meest geïntegreerde groepen zijn.

Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee missies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een hoger onderwijsmissie. De economische missie biedt het meereizende bedrijfsleven uit de sectoren agro-food, tuinbouw, water, bodem en stadsplanning mogelijkheden voor matchmaking en kennisuitwisseling. De meereizende hoger onderwijsmissie biedt Nederlandse universiteiten en hogescholen de gelegenheid de internationale samenwerkingen met Canadese  onderwijsinstellingen op te starten of te intensiveren.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een ontmoeting met de minister-president van Canada en zijn echtgenote
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een ontmoeting met minister-president Stephen Harper en zijn echtgenote .

Woensdag 27 mei

Het staatsbezoek start op Rideau Hall in Ottawa. In de ambtswoning van de Gouverneur-Generaal wordt het Koninklijk Paar officieel welkom geheten. Na de inspectie van de erewacht en een gesprek met de Gouverneur-Generaal en zijn echtgenote, plant het Koninklijk Paar een boom in de tuin van Rideau Hall.

Aansluitend wordt het parlement bezocht. Na het ondertekenen van het gastenboek, bezoekt het Koninklijk Paar de bibliotheek, het oudste deel van het parlementsgebouw. De Koning en Koningin bekijken daar archiefstukken over de gedeelde geschiedenis en vriendschap tussen Canada en Nederland. Na het bezoek bieden de voorzitters van de senaat en van het Lagerhuis het Koninklijk Paar een lunch aan.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten Canadese veteranen in Ottawa
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten Canadese veteranen in Ottawa.

In de middag leggen de Koning en Koningin een krans bij het Nationale oorlogsmonument om Canadese militairen, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, te herdenken. De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelt voor deze gelegenheid het Canadese en het Nederlandse volkslied. Na de kranslegging ontmoeten de Koning en Koningin Canadese veteranen die zeventig jaar geleden Nederland hebben bevrijd. Het uitwisselen van verhalen en het persoonlijk kunnen bedanken staan bij deze ontmoetingen centraal.

Na het bijwonen van een CEO rondetafelbijeenkomst met het Nederlandse en Canadese bedrijfsleven, volgt een ontmoeting met minister-president Stephen Harper. Het tweede bezoek aan het Parlementsgebouw wordt afgesloten met een ontmoeting met de 'Dutch Caucus', een groep van twintig Canadese parlementsleden die een band met Nederland hebben. Een deel van de parlementariërs is van Nederlandse origine en het andere deel heeft specifieke politieke interesses in Nederland. 's Avonds vindt op Rideau Hall het staatsbanket plaats.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander houdt tijdens het staatsbanket in Ottawa een toespraak
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander houdt tijdens het staatsbanket in Ottawa een toespraak.

Donderdag 28 mei

In de ochtend sluit het Koninklijk Paar aan bij de hoger onderwijsmissie op de Universiteit van Waterloo. Als dankbetuiging voor 70 jaar bevrijding hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het bedrijfsleven en Nederlandse onderwijsinstellingen geld beschikbaar gesteld voor zeventig scholarships.

Minister Koenders en minister Bussemaker lanceren op de universiteit het Liberation Scholarship Program. De eerste Canadese studenten zullen die dag in het bijzijn van het Koninklijk Paar een scholarship ontvangen. Het bezoek aan de universiteit wordt afgesloten met een presentatie en een bezoek aan het quantum informaticalaboratorium waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een quantumcomputer. Professor Leo Kouwenhoven van het Qutech Instituut (Nederlands Nationaal Icoon) is hierbij aanwezig. Het Quetech Instituut gaat intensiever samenwerken met het Canadese Quantum Instituut om de quantumcomputer te ontwikkelen.

Vergroot afbeelding De Koning en Koningin feliciteren de eerste studenten bij de uitreiking van hun beurs op de Waterloo Universiteit in Kitchener, Canada
Beeld: ©RVD
70 Canadese studenten ontvangen een beurs om te studeren aan Nederlandse universiteiten. De Koning en Koningin feliciteren de eerste studenten bij de uitreiking op de Waterloo Universiteit.

Na het bezoek aan de universiteit reist het Koninklijk Paar door naar Beamsville voor een bezoek aan CosMic Plants, een orchideeënkwekerij met eigenaren van Nederlandse afkomst. De Koning en Koningin krijgen een rondleiding en ontmoeten vertegenwoordigers van Nederlandse agrarische bedrijven die zijn meegereisd met de economische missie. Het bezoek wordt afgesloten met een high tea in de kassen, waar de Koning en Koningin met de eigenaren van CosMic Plants en andere van oorsprong Nederlandse ondernemers uit de horticultuur- en tuinbouwsector spreken over hun ervaringen in Canada.

Daarna vliegt het Koninklijk Paar terug naar Ottawa om de afsluiting van de Diplohack '#Hacking Conflict' bij te wonen. Twee dagen lang hebben diplomaten, studenten, journalisten en IT specialisten in teamverband gesproken over bijdragen voor oplossingen van conflicten, bijvoorbeeld in Irak. Tijdens de afsluiting presenteren de teams hoe zij het probleem 'gehackt' hebben. Minister Koenders maakt de winnaar bekend.

's Avonds bieden de Koning en Koningin de Gouverneur-Generaal en zijn echtgenote een concert aan als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. Het concert wordt gekenmerkt door een combinatie van muziekstijlen en musici en bestaat uit een optreden van Holland Baroque Society samen met jazztrompettist Eric Vloeimans en fragmenten uit Canto Ostinato door harpiste Gwyneth Wentink, componist Wouter Snoei en kunstenaar Arnout Hulskamp.

Vergroot afbeelding David Johnston, Gouverneur-Generaal van Canada, zijn echtgenote Sharon Johnston, Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
David Johnston, Gouverneur-Generaal van Canada, zijn echtgenote Sharon Johnston, Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander.

Vrijdag 29 mei

In de ochtend vliegt het Koninklijk Paar vanuit Ottawa naar Toronto. De Koning en Koningin bezoeken het Legislativ Assembly of Ontario waar zij achtereenvolgens spreken met de Luitenant-Gouverneur, mevrouw Elizabeth Dowdeswell en de premier van Ontario, mevrouw Kathleen Wynne. Na een korte ontmoeting met de voorzitter van het Lagerhuis, de heer Dave Levac vertrekt het Koninklijk Paar naar MaRS Discovery District, een belangrijk innovatiecentrum in Canada.

MaRS is een platform voor startende en gevestigde bedrijven en onderzoekslaboratoria in de sectoren Life Sciences & Health, ICT en Energie. Het platform helpt startende technologiebedrijven en ondersteunt samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. Daarmee wil MaRS bijdragen aan het innovatieklimaat in Canada.

De Koning en Koningin maken een rondgang langs enkele startende bedrijven en wonen ondertekeningen bij van MOU's bij op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Het bezoek aan MaRS wordt afgesloten met een lunch met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

's Middags houdt de Koning een toespraak tijdens de 'Canadian-Netherlands Resillient Cities Seminar'. Tijdens dit seminar spreken Nederlandse bedrijven en overheden met hun Canadese counterparts over de uitdagingen en oplossingen bij verstedelijking en economische ontwikkeling van steden die aan het water liggen. Aanleiding is de klimaatsverandering die het noodzakelijk maakt hierover na te denken.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een ontmoeting met het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een ontmoeting met het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal op het trainingsveld.

Het volgende programmaonderdeel vindt plaats op Toronto Island, een recreatief eiland voor Toronto. Daar onthult het Koninklijk Paar één van de in totaal zeven Tulpi-stoelen die aan de stad Toronto worden aangeboden. De stoelen zijn geplaatst met uitzicht over het water en de skyline van Toronto. Het staatsbezoek aan Canada wordt afgesloten met een ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in de Art Gallery of Ontario.

Het Koninklijk Paar reist na het staatsbezoek door naar de Verenigde Staten. Van 1 tot en met 3 juni bezoeken zij Washington D.C., Grand Rapids en Chicago. Ook tijdens dit officiële bezoek wordt stilgestaan bij de grote bijdrage van de VS aan de bevrijding van Nederland.

RVD, nr. 108

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima onhullen één van de zeven Tulpi-stoelen die zij aan de stad Toronto schenken.
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima onhullen één van de zeven Tulpi-stoelen die zij aan de stad Toronto schenken.