Staatsbezoek president Italië - programma

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Italiaanse Republiek, Sergio Mattarella, van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 november 2022 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn dochter Laura Mattarella.

Met de komst van de Italiaanse president naar Nederland worden de uitstekende betrekkingen tussen Italië en Nederland herbevestigd. De verbondenheid is groot. Als grondleggers van de Europese Unie en NAVO-bondgenoten delen Italië en Nederland dezelfde waarden en staan ze zij aan zij om de grote uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Het staatsbezoek draagt bij aan de verdieping van de samenwerking, waarbij Italië en Nederland zich inspannen voor een sterker, duurzamer en veiliger Europa.

In 2017 heeft het Koninklijk Paar een staatsbezoek aan Italië gebracht.

Woensdag 9 november

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten de Italiaanse president en Laura Mattarella officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Nadat de delegaties zijn voorgesteld, vindt de inspectie van de erewacht plaats. In de avond biedt het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning en de Italiaanse president houden een toespraak.

Donderdag 10 november

Op de tweede dag van het staatsbezoek legt president Mattarella een krans bij het Haags Herdenkingsmonument 1940-1945. Vervolgens bezoekt hij de Staten-Generaal. De president heeft een ontmoeting met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. Aansluitend ontvangt minister-president Mark Rutte president Mattarella op het Binnenhof voor een regeringslunch. Hierbij is ook het Koninklijk Paar aanwezig. 

‘s Avonds bieden de president en mevrouw Mattarella het Koningspaar een muzikale voorstelling aan van Beatrice Rana en Ludovica Rana in het Concertgebouw in Amsterdam. Na de voorstelling neemt het Koninklijk Paar afscheid van Sergio en Laura Mattarella.

Vrijdag 11 november

De president en mevrouw Mattarella bezoeken vrijdag het Gouvernement in Maastricht, ter gelegenheid van de viering van het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht. Zij worden tijdens een publieksevenement ontvangen door de gouverneur van Limburg, Emile Roemer, de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, en de bestuursvoorzitter van Maastricht University, Rianne Letschert. President Mattarella houdt een toespraak over Europese samenwerking en bezoekt de expositie rondom het Verdrag van Maastricht. Expertisecentrum Studio Europa Maastricht organiseert de bijeenkomst. 

Ter afsluiting van zijn bezoek wordt president Mattarella in Heerlen ontvangen door burgemeester Roel Wever. Zij bezoeken het Thermenmuseum, een archeologisch museum met onder meer het best bewaard gebleven Romeinse badhuis in Nederland. Zuid-Limburg behoorde van 50 voor tot circa 450 na Christus tot het Romeinse Rijk.

RVD, nr. 287