Dinsdag 8 november: Christchurch

Op de tweede dag van het staatsbezoek deden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Christchurch aan.

Willowbank Wildlife Reserve

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten het Willowbank Wildlife Reserve, dat een uitgebreid broedprogramma heeft voor de bedreigde Nieuw-Zeelandse vogelsoort Kiwi. De kiwi is de kleinste loopvogel. De kiwi wordt weinig in de natuur waargenomen, omdat de vogel voornamelijk 's nachts actief is.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Mark Coote
De Koning en de Koningin bekijken een kiwi.

Ngai Tuhu Marae

Daarna was er aandacht voor de cultuur en de economische prestaties van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori. De Koning en Koningin bezochten het gemeenschapshuis (marae) en het economisch hoofdkantoor van de Ngai Tahu Iwi, de grootste Maori stam op het Zuidereiland. De stam bedrijft duurzame en innovatieve landbouw waarbij het welzijn van de gemeenschap en de natuur centraal staan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Bezoek aan de Ngai Tahu Stam.

Aardbeving 2011

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten de stad Christchurch. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de aardbeving in 2011, waarbij bijzondere aandacht was voor de wederopbouw en de herinrichting van de stad. In het Quake City Museum bekeken zij een expositie over de aardbeving. Het museum toont o.a. beeldmateriaal van de aardbeving en brokstukken van ingestorte gebouwen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Rondrit in tram.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Bezoek museum Quake city.

Ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap

Het Koninklijk Paar sloot de dag af met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Mark Coote
Ontmoeting met Nederlanders.