Troonopvolging

Als de Koning overlijdt of troonsafstand doet, gaat het koningschap over op de wettelijke nakomelingen van de Koning, waarbij het oudste kind voorrang heeft. De vermoedelijke troonopvolger draagt de titel Prins(es) van Oranje. De regels van de troonopvolging zijn vastgelegd in de Grondwet.

Mocht het oudste kind van de Koning al eerder overleden zijn en wettige nakomelingen hebben, dan volgt zijn oudste kind zijn grootouder op. Als de Koning geen wettige nakomelingen heeft, gaat de troon op gelijke wijze over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder.

Een voorwaarde is dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad verwant is aan de laatste Koning. Als er een opvolger ontbreekt, kan deze benoemd worden bij wet. Deze wet dient in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal met twee derde meerderheid te worden aangenomen.

Lijn van troonopvolging

Op dit moment komt Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, als eerste in aanmerking voor troonopvolging omdat zij het oudste kind is van Koning Willem-Alexander. Daarna volgen haar zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane in volgorde van leeftijd. Als zij niet beschikbaar zijn, komen Prins Constantijn en vervolgens zijn kinderen, Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in aanmerking. Tot slot komt Prinses Margriet in de lijn van troonopvolging.