Koning met staatssecretaris Van Rijn op werkbezoek in het kader van zorg voor mensen met dementie

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdag 5 juli samen met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een werkbezoek gebracht aan de woonzorgboerderij de Reigershoeve in Heemskerk. Dit is een kleinschalig particulier initiatief dat permanente huisvesting en zorg biedt aan mensen met dementie. Tijdens het werkbezoek stond de samenwerking tussen de bewoner, zorgprofessional en mantelzorger centraal.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: © Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Phil Nijhuis
Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn werkbezoek aan woonzorgboerderij de Reigershoeve een rondetafelgesprek over de toenemende complexiteit van de zorgvraag in verpleeghuizen.

In februari 2015 presenteerde staatssecretaris Van Rijn het kwaliteitsplan ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’. Hierin beschrijft hij  de uitgangspunten voor betere zorg. Dan gaat het met name om kwaliteit door de ogen van de bewoner, de deur wagenwijd open voor mantelzorgers, trotse zorgverleners en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie. Het werkbezoek gaf inzicht in hoe de zorg voor mensen met dementie georganiseerd kan worden.
 
De Koning en de staatssecretaris werden op de Reigershoeve ontvangen door Henk en Dieneke Smit, vader en dochter. Door hun persoonlijke ervaringen hebben zij enkele jaren geleden de woonzorgboerderij opgericht. Kleinschaligheid, professionele zorg, ‘thuisgevoel’ en de betrokkenheid van mantelzorgers vormen de zorgvisie. Het complex biedt huisvesting aan maximaal 27 mensen, verdeeld over vier groepen. Iedereen heeft een eigen appartement en er is een gezamenlijke huiskamer. Net als thuis wordt er bijvoorbeeld dagelijks gekookt en gezamenlijk gegeten. Waar mogelijk helpen de bewoners mee met de huishoudelijke activiteiten en is er dagbesteding. Iedere groep heeft 24 uur per dag een woonzorgbegeleider die gespecialiseerd is in intensieve verzorging van mensen met dementie. Wekelijks begeleiden een huisarts, geriater en psycholoog de bewoners en het personeel. Daarnaast zijn mantelzorgers als familieleden, vrienden, vrijwilligers en buurtbewoners dagelijks betrokken bij diverse activiteiten. Behalve permanente opvang is er ook dagbesteding voor mensen die nog thuis wonen. Hierbij wordt gekeken naar wat de mensen nog kunnen en waar zij hun eigenwaarde aan ontlenen.
 
De Koning en staatssecretaris spraken met de initiatiefnemers en enkele medewerkers over de zorgvisie van de Reigershoeve en de eisen die deze stelt aan de zorgverlening. Tijdens een rondleiding hadden zij ontmoetingen met enkele bewoners en medewerkers. Aansluitend spraken zij met mantelzorgers over hun bijdrage en de samenwerking met de professionele zorgverleners. Ook was er een rondetafelgesprek over de toenemende complexiteit van de zorgvraag in verpleeghuizen met onder anderen het hoofd van het programma Ouderen van het Trimbos-instituut en prof.dr. J.P.H. Hamers, hoogleraar ouderenzorg van de Maastricht University. Onderwerpen als opleiding van de zorgmedewerkers, criteria voor de zorgkwaliteit en de werkwijze van de Reigershoeve ten opzichte van grote verpleeghuizen kwamen aan de orde. Het bezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn met alle betrokkenen.
 
Het bezoek met staatssecretaris Van Rijn maakt deel uit van een reeks werkbezoeken van de Koning met staatssecretarissen, waarbij de bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien. Deze reeks is het vervolg op een serie werkbezoeken die de Koning afgelopen jaar met ministers heeft afgelegd.

RVD, nr. 152