Koning brengt werkbezoek aan Amsterdam Zuidoost

Zijne Majesteit de Koning bracht vanmiddag op uitnodiging van burgemeester Eberhard van der Laan een werkbezoek aan Amsterdam Zuidoost. De Koning sprak met medewerkers van verschillende organisaties, ondernemers en bewoners over de manier waarop mensen met verschillende achtergronden in de buurt samenleven, in hoeverre mensen zich thuis voelen in de buurt en wat de mensen in de wijk bindt.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
Amsterdam, 11 oktober 2016: Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan Amsterdam Zuidoost

Per metro ging de Koning samen met burgemeester Van der Laan van station Waterlooplein naar station Ganzenhoef. Vervolgens ontmoette hij medewerkers van kinderboerderij De Gliphoeve. Deze kinderboerderij heeft als laagdrempelige ontmoetingsplek midden in de Bijlmer een belangrijke sociale functie.
 
In jongerencentrum No Limit sprak Koning Willem-Alexander met moslims van diverse afkomst, die de moskee in de buurt bezoeken. Het gesprek ging over de manier waarop ze verbinding zoeken met elkaar en met andere buurtbewoners. Vervolgens sprak hij met de oprichters van IZI Solutions, een kenniscentrum dat coaching, cursussen en trainingen voor jongeren biedt. Het centrum doet ook onderzoek naar de positie van allochtone jongeren en adviseert bedrijven, organisaties en overheden. Tijdens de bijeenkomst vertelden jongeren uit Zuidoost over wat hen in het dagelijks leven bezighoudt, waar zij tegenaan lopen en hoe IZI Solutions hen hierbij helpt.
 
Het werkbezoek eindigde in kerkverzamelgebouw ‘De Nieuwe Stad’. De Koning sprak met vertegenwoordigers van verschillende christelijke kerkgenootschappen over hun positie in Zuidoost en de manier waarop zij bijdragen aan het versterken van de sociale samenhang in het stadsdeel. Het kerkcentrum is in 1993 tot stand gekomen en door vijf kerken gerealiseerd.
 
Het bezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn met een aantal betrokken bewoners uit Amsterdam Zuidoost, die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de leefbaarheid en samenleven in de buurt.

RVD, nr. 222