Koning op werkbezoek in Westerwolde

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdag 4 april een werkbezoek gebracht in Westerwolde. Tijdens zijn werkbezoek sprak de Koning met medewerkers van diverse organisaties, buurtbewoners, vrijwilligers en gemeentebestuurders over de manier waarop mensen in de buurt samenleven en in hoeverre zij zich thuis voelen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Koning Willem-Alexander praat met inwoners en vrijwilligers in de openbare bibliotheek van Ter Apel.

Het bezoek ging van start bij de openbare bibliotheek van Ter Apel waar de Koning inwoners en vrijwilligers sprak. Aanwezig waren naast mensen van het Burgerpreventieteam en mensen van 'Gastvrij Ter Apel', bijvoorbeeld ook vrijwilligers van het ontmoetingspunt bibliotheek en van het servicepunt vrijwilligers. Het gesprek ging onder meer over de betekenis voor inwoners van maatregelen die vorig jaar zijn genomen volgend op de overlast die werd veroorzaakt door een kleine groep asielzoekers, afkomstig uit zogenoemde 'veilige landen'.

Daarna vertrok hij naar de MFA (Multifunctionele Accommodatie) in het dorp Sellingen waar scholen, een peuterspeelzaal en verenigingen samen gehuisvest zijn. Hier vertelden leden van de colleges van Vlagtwedde en Bellingwedde over de voorbereidingen voor de gemeentelijke herindeling. Per 1 januari 2018 worden de gemeenten samengevoegd tot de gemeente Westerwolde. In aanloop naar 1 januari vergaderen beide colleges nu al eens per week gezamenlijk. In een tweede gesprek werd gesproken over de leefbaarheid van een kleine kern, waarbij het belang van een goede buurtschool aan bod kwam.

Verder gingen beide gesprekken in op 'Cittaslow', een internationaal keurmerk voor gemeenten. De filosofie van Cittaslow draait om het behouden en versterken van de eigen identiteit van de gemeenschap. Dergelijke gemeenten combineren aandacht voor het authentieke karakter van hun gemeente, zoals bijvoorbeeld het landschap, streekproducten of de cultuurhistorie met moderne ontwikkelingen om vooruitgang te stimuleren. Kwaliteit van leven en gastvrijheid zijn belangrijke waarden voor Cittaslow. Vlagtwedde en Bellingwedde hebben dit keurmerk sinds 2014.

Tenslotte werd de Koning ontvangen in dorpshuis De Voortgang in Wedde. Daar gingen de gesprekken over 'Wedde dat het lukt'. Dit lokale initiatief zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen doordat professionele hulpverleners samenwerken met vrijwilligers uit het dorp. Door met elkaar en voor elkaar te zorgen, blijft de leefbaarheid van het dorp behouden. Verbindende factor is de dorpsondersteuner die hulpvragers koppelt aan huisarts, vrijwilligers of organisaties. Specifiek werd ingegaan op de meerwaarde van een gespreksgroep voor mensen met een dementerende partner.

Het werkbezoek van de Koning maakt deel uit van een reeks van werkbezoeken over de manier waarop mensen in hun buurt samenleven, wat hen bindt en in hoeverre zij zich thuis voelen. Speciale aandacht gaat daarbij altijd uit naar wat mensen er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken. Eerder bracht de Koning in dit kader bezoeken aan Amsterdam Zuidoost, Almere, Utrecht  Lunetten, de Eindhovense wijk De Bennekel en de Rotterdamse wijk Hillesluis.

RVD, nr. 72

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Siese Veenstra
Koning Willem-Alexander bezoekt de Multifunctionele Accommodatie in het dorp Sellingen.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Koning Willem-Alexander in gesprek in dorpshuis De Voortgang in Wedde.