Koningin Máxima ontvangt minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika over toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft maandagochtend 22 november in Paleis Huis ten Bosch een gesprek gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Zuid-Afrika, Naledi Pandor, over financiële en digitale inclusie. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Financiële Inclusie (GPFI) van de G20. Het gesprek volgt op een digitaal overleg van Koningin Máxima als UNSGSA met president Ramaphosa van Zuid-Afrika in maart dit jaar.

Koningin Máxima zet zich als UNSGSA wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en mensen hiermee betere kansen te geven op economische en sociale ontwikkeling. Het gaat in het bijzonder om lage inkomensgroepen. Als erevoorzitter van het GPFI zet Koningin Máxima zich in om de activiteiten van de G20 op het terrein van financiële inclusie te bevorderen. Koningin Máxima en minister Pandor ontmoetten elkaar eerder en marge van de G20 top in Rome.

Het gesprek op Paleis Huis ten Bosch ging met name over de rol die Zuid-Afrika kan spelen in het bevorderen van digitale financiële inclusie van vrouwen op het Afrikaanse continent. Publieke goederen als digitale identiteitsbewijzen, goede telecomverbindingen, cybersecurity en fysieke infrastructuur zijn van belang voor betaalbare en veilige toegang tot en het gebruik van financiële diensten. Digitale financiële diensten kunnen daarnaast een belangrijke rol spelen in het economisch herstel tijdens en na de coronapandemie. In het bijzonder voor achtergestelde groepen als vrouwen, het mkb en kleine landbouwbedrijven.

Het Afrikaanse continent behoort tot één van de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Zij bracht dit jaar virtuele landenbezoeken aan IvoorkustTogo en Senegal. Bij dit laatste bezoek sprak zij ook met gouverneur Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO). Deze bank bedient de landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU), Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo.

Minister Pandor heeft maandag 22 november ook een afspraak met minister Knapen van Buitenlandse Zaken.

RVD, nr. 336