Koningin Máxima brengt virtueel bezoek aan de regio Utrecht over de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis

Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, brengt donderdagmiddag 18 maart samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer een digitaal werkbezoek aan de regio Utrecht. Het bezoek staat in het teken van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis en de consequenties daarvan voor de toekomst.

Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en medelid van het Comité Meiny Prins, nemen deel aan drie gesprekken. Het werkbezoek start met een gesprek met een aantal ondernemers uit het mkb die gevestigd zijn op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Sommige van deze bedrijven moeten door de coronacrisis vechten om te overleven, terwijl anderen hun groei juist amper kunnen bijbenen. De ondernemers vertellen over de uitdagingen waar zij voor staan en over veranderingen in hun werkzaamheden en daarmee ook in hun personeelsbehoefte.

Het tweede gesprek gaat over het initiatief van het management van het bedrijventerrein om een duurzame ‘van werk naar werk’-aanpak te ontwikkelen. Het doel is om mobiliteit van overschotfuncties naar kraptefuncties te organiseren en door tijdelijke mobiliteit van medewerkers rustige momenten en piekmomenten op te kunnen vangen. Onderdeel van de aanpak is om medewerkers meer inzicht te geven in hun competenties en hun scholingsbehoefte. Het initiatief van Lage Weide is gebiedsgericht, omvat meerdere sectoren en er wordt samengewerkt met twee naastgelegen bedrijventerreinen. Hierdoor kan de aanpak in de toekomst eenvoudig worden opgeschaald naar deze terreinen en naar andere plekken in de regio.

Tot slot spreken Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en Meiny Prins met bestuurders van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, regionale onderwijsinstellingen en werkgeversorganisatie VNO-NCW. In dit afsluitende gesprek wordt onder andere de rol van het middelbaar beroepsonderwijs, van hogescholen en van de lokale en regionale overheid besproken.

Zowel het Comité als de SER zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. Het Comité presenteerde in december het Jaarbericht Staat van het MKB 2020. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen kunnen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder brachten Koningin Máxima en Mariëtte Hamer in het kader van opleidings- en ontwikkelingsfondsen en ondernemende arbeidsmarkt al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting De Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam bij het UWV en de regio Midden-Brabant.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 76